latinica  ћирилица
20/05/2021 |  19:02 ⇒ 19:15 | Аутор: РТРС

Влада обезбиједила четири милиона КМ за подстицаје за нове технологије

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је Влада обезбиједила четири милиона КМ за подршку привредницима који улажу у нове технологије.
Вишковић у Приједору - Фото: РТРС
Вишковић у ПриједоруФото: РТРС

Премијер је позвао све привреднике који су улагали у нове технологије да се пријаве на јавни позив за додјелу подстицајних грантова ресорног министарства за привреду, који је у току и продужен је на још мјесец дана.

- У буџету смо издвојили четири милиона КМ за те намјене, а оно што сам договорио са Привредном комором и Унијом удружења послодаваца је да ћемо прихватити све пројекте, без обзира на износ средстава - рекао је он и додао да ће, уколико буде потребе, тај обим средстава бити проширен на шест, па и седам милиона КМ.

Поручио је да ће се наћи простор и одобрити средства како би подржали све привреднике који улажу у нову технологију.

- Новим технологијама, новим машинама повећава се продуктивност, конкурентност и квалитет производа, који мора да задовољи све стандарде европског тржишта - нагласио је Вишковић, који је данас у Приједору посјетио предузеће Гаврановић д.о.о, које се бави производњом намјештаја и запошљава 38 радника.

Власник и директор ове фирме изјавио је да ово предузеће од 2000. године производи плочасти намјештај и око 40 одсто ради за извоз, а остало је за домаће тржиште.

- Будући да радимо на опремању хотела и студентских домова у Њемачкој и Аустрији, корона нас је мало омела и нисмо потписивали уговоре годину дана. Тренутно смо у преговорима за идућу годину - рекао је он.

Предсједник Владе Српске претходно је у Приједору разговарао са градоначелником овог града Далибором Павловићем.