latinica  ћирилица
21/05/2021 |  20:14 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Срби у ФБиХ имају право на непокретну имовину (ВИДЕО)

Око 400 хиљада Срба има право на непокретну имовину на територији Федерације БиХ.
Срби у ФБиХ имају право на непокретну имовину - Фото: РТРС
Срби у ФБиХ имају право на непокретну имовинуФото: РТРС

Међутим, приликом остваривања својих власничких права многи наилазе на бројне препреке и проблеме. Заштита имовинских права Срба у Федерацији тема је дводневне конференције која је почела у Требињу.

За разлику од Републике Српске , гдје се приликом хармонизације података о непокретностима сваки власник лично позива, у Федерацији се позив објави у службеном гласнику или дневним новинама. Зато је готово немогуће да неко ко деценијама живи у избјеглиштву, ван државе, сазна за то обавјештење, због чега може да изгуби имовинска права.

Јасенко Томић, помоћник директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове истиче да је тачно то да многи наши људи имају проблем да приступе својој имовини и да је циљ да се нађу рјешења.

Највећи број Срба из Федерације сада живи у Србији. Зато се очекује и сарадња надлежних тијела Србије која се баве питањима дијаспоре.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ, Бошко Томић каже да се људи боре са великим проблемима приликом поврата имовине.

Миломир Вујадиновић, предсједник Одбора за Србе у региону Народне скупштине Србије рекао је да свуда у региону гдје Срби немају организовану политичку власт имају овакав проблем, а само тамо гдје имају организовану републичку, ентитестку или другу власт нема оваквих проблема.

На територији данашње Федерације 1991. живјело је нешто више од пола милиона Срба. Неке општине, попут требињске , територијално су подијељене и дио је припао Федерацији.

Градоначелник Требиња Мирко Ђурић истакао је да се мора наћи начин како људи да поврате њихову имовину.

- Морамо да видимо на који начин се проводе те процедуре и како људи да врате право на имовину која је њихова - казао је Ђурић.

Републичка управа за геодетске и имовинско правне послове , задужена је од Владе да обезбиједи стручну и правну помоћ расељеним лицима из Федерације, и формирани су регионални центри у Бањалуци, Мркоњић Граду, Бијељини, Зворнику, Источном Сарајеву и Невесињу, гдје се грађани могу јавити за помоћ , као и у било коју подручну јединицу Управе.