latinica  ћирилица
22/05/2021 |  08:03 ⇒ 10:21 | Аутор: РТРС

Додик на конференцији о заштити имовине Срба у ФБиХ

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик учествује на конференцији о заштити имовине Срба у Федерацији БиХ. Конференција се одржава у Требињу.
Милорад Додик на конференцији о заштити права Срба у ФБиХ - Фото: РТРС
Милорад Додик на конференцији о заштити права Срба у ФБиХФото: РТРС

Скуп организује Републичка управе за геодетске и имовинско-правне послове.

У Требињу је јуче почела дводневна конференција о заштити имовине Срба у ФБиХ, а један од циљева скупа јесте да људи на вријеме и у складу са законом учествују у процесу хармонизације како не би дошло до губитка права на имовинске непокретности.

На скупу учествују представници извршних и законодавних органа Србије и Републике Српске, Српске православне цркве, општина из ФБиХ у којим постоје веће српске заједнице, као и града Требиња и општина источне Херцеговине.

Рад конференције одвија се пленарно и у панелима, најављено је раније из РУГИПП-а..

Влада Републике Српске раније је задужила РУГИПП да обезбиједи стручну правну помоћ за 400.000 избјеглих и расељених Срба који и даље полажу права на непокретности као власници земље у ФБиХ.

На територији ФБиХ 1991. године је живјело 541.000 Срба, а њих 400.000 и даље полаже права на непокретностима јер су већим дијелом носиоци права из 1991. године умрли, а иза њих је минимално два насљедника.

Регионалне канцеларије Републичке геодетксе управе које пружају стручну правну помоћ за Србе у ФБиХ се налазе у Мркоњић Граду, Бањалуци, Бијељини, Зворнику, Источном Сарајеву и Невесињу.