latinica  ћирилица
30/05/2021 |  11:04 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Приједор обиљежио Дан одбране града (ФОТО/ВИДЕО)

У Приједору је обиљежено 29 година од одбране града у знак сјећања на 30. мај 1992. године, када је у нападу муслиманских паравојних формација погинуло 15 бораца из редова Војске Републике Српске полиције, а 26 их је рањено.
Приједор обиљежио Дан одбране града - Фото: РТРС
Приједор обиљежио Дан одбране градаФото: РТРС

Парастос погинулим претходно је служен у Цркви Свете Тројице, а положени су и вијенци код Споменика "За крст часни".

Градоначелник Приједора Далибор Павловић је обраћајући се присутнима истакао да је обавеза присјећати се и поклонити жртвама, да не буду заборављене.

Фото: РТРС

- Историја се не може прекрајати, јер ријеч људи који су те дане преживјели, а овдје су међу нама - јача је од тога. Међу нама су данас и породице које су тог несрећног дана остале без својих најмилијих, а они знају истину и са овог мјеста им поручујем – у свом болу нисте сами - истакао је Павловић.

Фото: РТРС

Предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора Здравка Карлица рекла је да и послије 29 година још нико није процесурин због свега овога што се тога дана догодило.

- Наша огранизација је почела обиљежавање овог догађаја 2007.године, а само због истине о дешавању у граду, да се зна и за овај догађај и неке које су му претходили, за које никад нико није одговарао - рекла је Карлица, чији је супруг подлегао повредама од рањавања приликом овог напада на Приједор.

Фото: РТРС

Помену за све погинуле у одбрани града претходило је полагање вијенаца на Спомен плочу припадницима полиције погинулим у одбрани града у згради Полицијске управе Приједор, а потом је улицама прошла свечана поворка.