latinica  ћирилица
03/06/2021 |  16:34 ⇒ 19:16 | Аутор: РТРС

Нови Житопромет у Семберији поново у погону (ВИДЕО)

Највећи млинско-прерађивачки капацитет у Семберији Нови Житопромет, опет је у погону. Силосе пуне прошлогодишњим родом пшенице из Србије, а од идућег мјесеца спремни су да откупе и сву домаћу пшеницу, за шта је планирано десет милиона марака. На посао је враћено 30 радника, а како који погон у наредних мјесец и по буде оживљавао, кажу, запослиће 100 радника.
Житопромет - Фото: РТРС
ЖитопрометФото: РТРС

Након двадесетдеветомјесечне паузе, капије Житопромета су отворене. Двадесет шлепера са пшеницом из Србије, овог љета омогућиће прву производњу. И технички и финансијски су спремни за откуп овогодишњег домаћег рода. Семберски ратари ће, тврде, имати коректне услове током предаје.

- Наши силоси су спремни да прихвате сву пшеницу која буде дошла, без обзира на квалитет и количине. Онда ћемо како буде вријеме одмицало и дизали погоне, тако ћемо подизати капацитете искориштеност капацитет и наступати на тржишту са оним реномеом који смо имали некада - рекао је Славиша Мијатовић директор Новог Житопромета.

Шеф производње Душан Томић истакао је да се већ воде разговори са великим пољопривредницима.

- Али никога нећемо изоставити, капије ће бити отворене 24 сата за све пољопривреднике у Семберији и околине да допреме пшеницу као што је раније било - додао је он.

Прве тоне пшенице биће самљевене од 20. до 25 јуна, а почетком јула стартоваће и пекара чији су производи били препознатљиви на тржишту.

- Контролишемо сваки камион на улазу. Тако ће бити и у сезони откупа, тако да морамо пазити на квалитет. То је оно што купци желе, а циљ нам је да правимо што боље брашно - нагласио је Вања Балабан контролор квалитета .

И семберске ратаре радује покретање прехрамбеног гиганта са којим су годинама сарађивали. Капацитет Житопромета је 40.000 тона. Очекују добар овогодишњи род. Надају се да ће већа конкуренција међу млинарима, утицати и на већу цијену пшенице.

Сви погони требало би да буду у функцији у наредних мјесец и по дана, а постепено ће се повећавати и број радника. У кругу фабрике градиће се и хала површине 9.500 квадрата за продају сточне хране и производа из аграра, па је у плану запошљавање много већег броја радника него раније.