latinica  ћирилица
04/06/2021 |  19:17 ⇒ 07/06/2021 | 14:27 | Аутор: РТРС

Генерал Ратко Младић појавиће се на изрицању коначне пресуде (ВИДЕО)

Генерал Ратко Младић појавиће се у уторак, 8. јуна, у судници у Хагу на изрицању коначне пресуде, рекао је његов син Дарко Младић, истичући да ће и он присуствовати изрицању пресуде, као и адвокат из правног тима, Пета-Луиз Багот, из Енглеске.

Навео је да Баготова није наметнути адвокат, како су пренијели поједини београдски медији, него је она савјетник у Младићевом правном тиму, већ дуже вријеме.

Од почетка пандемије генералу Ратку Младићу било је онемогућено да се виђа са адвокатима и ради на припреми одбране. Његов адвокат Бранко Лукић чак није могао да присуствује ни на усменој расправи по питању жалбе, због чега неће моћи да присуствује у судници хашког трибунала на изрицању другостепене пресуде. Други адвокат Драган Иветић као члан америчке адвокатске коморе могао је да присуствује али због тешке болести је спријечен. Охрабрује да је Апелационо вијеће у Хагу усвојило захтјев адвоката одбране да правна савјетница Пета-Луиз Багот заступа генерала Младића и присуствује изрицању коначне пресуде, иначе би наметнули адвоката за којег не бисмо могли да гарантујемо какве услове ће да прихвати, истиче генералов син Дарко Младић.

- Сада је дефинитивно да ће генерал бити с једном правном савјетницом у суду, ја идем и бићу тамо у посебној просторији и моћи ћу да гледам пренос уживо. Нећу моћи да га гледам кроз стакло као раније у публици, али ћу бити у једној просторији поред њега - рекао је Младић.

Изрицање пресуде је заказано за 15 часова у уторак 8. јуна, а истог дана и сједница Савјета бејзбједности УН-а на којој се очекује да Србија буде критикована због непоштовања Суда у Хаг, због непоступања по обавезујућем налогу за изручење доскорашњих народних посланика СРС Вјерице Радете и Петра Јојића. Предсједник Србије Александар Вучић не вјерује у случајности.

- Како је то подешено просудите сами. Рећи ће вам неко да је редовна седница Савјета безбједности и јесте, али да ли је случајно или не закључите сами - истакао је Вучић.

Вучић је подсјетио и на чињеницу да је у досадашњим пресудама Хашки трибунал осудио највише један народ – Србе на 1138 и по година робије, а Бошњаке на само 42 године. Подјсетио је и на то, иако је то била првобитна идеја међународног резидуалног механизма, да је српским судовима било допуштено да само у једном предмету суде злочинцима за најтеже злочине на Србима, а у 13 додијељено судовима у БиХ.

- С друге стране не морам да говорим да су сви они који су били оптужени за најтеже ратне злочине да су у Хагу правоснажно ослобођени ид Рамуша Харадинеја, Насера Орића и Анте Готовине, са све три територије на којима су и Срби тешко страдали а не само Албанци, Бошњаци и Хрвати. Сви они који су приказивани као починиоци злочина и постојале су ужасно тешке оптужнице , правоснажно им је пресуђено да су ослобођени - нагласио је предсједник Србије.

Дарко Младић, ипак се нада да ће његов отац да дође у Србију. Уколико се то не деси, очекује да већ 1. јула дозволе посјете, како би га продица напокон могла видјети. Подсјећамо, првостепеном пресудом генерал Ратко Младић је осуђен за ратне злочине у БиХ од 1991. - до 1995. године.