latinica  ћирилица
07/06/2021 |  12:32 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

Пашалић: У објекте водопривреде у Семберији уложено 50 милиона КМ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић посјетио је данас у Бијељини водопривредни објекат Устава-Јања у чију је реконструкцију Влада Српске уложила 400.000 КМ и обезбиједила функционалну регулацију протока воде ријеке Дрине кроз град.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић је рекао новинарима да су средства обезбијеђена захваљујући уштедама на неким другим пројектима и навео да је у Јањи урађен и важан пројекат регулације ријеке Јање дуж два километра, вриједан седам милиона марака.

- Од поплава 2014. године у водопривредне објекте у Бијељини уложено је око 50 милиона марака - истакао је Пашалић.

Према његовим ријечима, Бијељина је подручје у које је уложено највише средстава посљедњих година и створена потпуно другачија ситуација када је у питању заштита од поплава.

- Оно што нисмо урадили и што нам је сљедећи корак је изградња Дринског насипа и у наредних мјесец дана планира се објава позива за изградњу прве дионице од 2,2 километра, вриједности 1,6 милиона евра из пројекта са Европском инвестиционом банком - најавио је Пашалић.

Он је додао да се експропријација земљишта на траси за Дрински насип обавља са цијеном сличном код експропријације за аутопут и да су на дионици чија ће изградња почети ријешени имовински односи.

- Битно је да кренемо са изградњом Дринског насипа и мислим да ћемо наредне дионице рјешавати у току изградње - истакао је Пашалић.

Према његовим ријечима, настављају се разговори са Градском управом да се заврши посао око експропријације земљишта за насип, јер из техничких разлога није могућа корекција трасе.

Пашалић је најавио и нове инвестиције у водопривредне објекте у Бијељини попут уређења главног ободног канала и реконструкције пумпних станица, као и наставак инвестиција у велике, капиталне пројекте наводњавања које је важно за овај крај.

Он је подсјетио да су у Семберији већ урађени системи за наводњавање у Црњелову и Батковићу, а услиједиће подручје Којчиновца.

Током боравка у Бијељини, Пашалић ће посјетити и Фабрику за прераду воћа и поврћа "Сава Семберија" и Пољопривредно добро "Семберија".