latinica  ћирилица
07/06/2021 |  13:35 ⇒ 15:52 | Аутор: РТРС

Рајчевић: Позив матурантима да студирају на јавним универзитетима у Српској

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић позвао је све свршене средњошколце у Српској да школовање у предстојећој академској 2021/2022. години наставе на једном од два јавна универзитета у Републици Српској.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Захваљујући усвајању новог Закона о високом образовању, који је ступио на снагу у јулу прошле године, студенти јавних универзитета који први пут уписују први или други циклус студија остварују право на бесплатно студирање на факултетима два јавна универзитета у Српској, који су акредитовани и признати у свијету.

- Драги матуранти, одлучили сте да наставите школовање и вјерујте да сте направили најбољи могући избор. У Влади Републике Српске чинимо све да вам тај избор олакшамо, а вашу будућност учинимо што свјетлијом. И ове године вас очекује бесплатно школовање за све вас који ћете, увјерен сам, бити одлични студенти. Природне, друштвене, техничке, хуманистичке и умјетничке науке, све вас то чека у оквиру факултета два наша јавна универзитета. Зато и ове године упишите факултете на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву, јер са тим чините најбољи избор за себе - рекао је министар Срђан Рајчевић и пожелио матурантима сву срећу на будућим студијима.

Три нивоа академског образовања на јавним универзитетима, од којих прва два могу бити и струковни студији, усклађени су са Европским квалификационим оквиром. Препознат је и значај повезивања науке и привреде што доприноси комерцијализацији знања, али и давања више могућности запошљавања у домаћим институцијама и компанијама након завршетка студија.

Предност избора домаћих факултета је и што оба универзитета у Српској учествују у ЕРАСМУС+ програму, који омогућава студентима стипендију за усавршавање на неком од европских универзитета.

- У академској 2020/2021. години на јавне универзитете у Српској уписано је 658 студента више у односу на претходну годину што доказује да су наши напори у циљу подизања и континуираног осигурања квалитета у високом образовању препознати. Надамо се да ће тренд повећања студената на домаћим студијским програмима бити настављен и ове године - истакао је министар Рајчевић.