latinica  ћирилица
07/06/2021 |  13:39 | Аутор: СРНА

Случај "Дрековић": Свједок одбране причао о артиљеријским дејствима на Калиновик

Свједок одбране Дамир Хусковић изјавио је данас на суђењу генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу да је артиљерија Првог корпуса дејствовала у правцу Калиновика у прољеће и љето 1995. године.
Рамиз Дрековић - Фото: РТРС
Рамиз ДрековићФото: РТРС

Хусковић је испричао да је био извиђач у Мјешовитом артиљеријском дивизиону Првог корпуса такозване Армије БиХ и да је 1995. године осматрао положаје и кретање снага Војске Републике Српске у ширем рејону Калиновика и Трнова.

Он је рекао да је артиљерија Првог корпуса укључивала хаубице 122 и 155 милиметара, топ 100 милиметара, ВБР, ЗИС, те друго тешко наоружање.

Хусковић је испричао да су почетком 1995. напредовали и да су положаји артиљерије били на локалитету Бијела лијеска.

Према ријечима свједока, осим јединица Првог корпуса, на том подручју биле су и јединице из Травника, Фојнице и Живиница, које су имале артиљерију.

Хусковић је рекао да су имали информације да су око Калиновика били Прва гардијска бригада, "Вукови" и остале бригаде, те да је њихова бројност била око 1.500 припадника.

Он је рекао да је Први корпус дејствовао у правцу Калиновика, јер је имао ратне циљеве.

На питања тужиоца Тужилаштва БиХ Миланка Кајганића да ли зна да је град Калиновик био у зони одговорности Четвртог корпуса, свједок Хусковић је рекао да му ти детаљи нису познати.

Према његовој процјени, Бијела лијеска удаљена је 18 до 19 километара од Калиновика.

Он је појаснио да је хаубица која је помјерена са Умољана на локалитет Бијеле лијеске односно Хојте, на подручју између Трнова и Бјелашнице, имала домет до Калиновика.

Дрековић је оптужен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ у прољеће 1995. године издао наредбу за неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима, при чему је убијено једно дијете од 15 година, теже и лакше је рањено више дјеце и одраслих, те разорено више објеката.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Дрековић је ту наредбу издао артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц.

Наставак суђења је 5. јула.