latinica  ћирилица
07/06/2021 |  14:49 ⇒ 15:05 | Аутор: РТРС

ИРБ Српске организује Прву инвестициону конференцију – Инвест Српска

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске организује Прву инвестициону конференцију - Инвест Српска.
Инвестиционо-развојна банка Републике Српске - Фото: РТРС
Инвестиционо-развојна банка Републике СрпскеФото: РТРС

Конференција се одржава од 17. до 19.  јуна 2021. године, у хотелу Сан, у Лакташима. Конференција је организована кроз шест панела на којима учествују познати пословни људи и политичари из региона, Европске уније и Кинеске развојне банке.

Прва панел дискусија бави се темом "Могућности инвестирања у Републику Српску", друга и трећа панел дискусија баве се изазовима привређивања и финансирањем привредног развоја, поглед из угла развојних институција и пословних банака.

Наравно, биће ријечи о технолошком развоју, правцима и могућностима привредног развој, као и равномјерном развоју Републике Српске.

ИРБРС има намјеру да овај догађај прерасте у редовну годишњу конференцију на којој би се размјењивала виђења и изводили релевантни закључци омогућностима и правцима привредног раста и развоја Републике Српске, а посебно у контексту актуелних дешавања и изазова, односно пријетњи и прилика за достизање ових циљева.

Финансијске и економске токове у 2020. години засигурно је обиљежила глобална пандемија изазвана појавом и ширењем вируса корона.

У овом моменту још увијек не постоје поуздане процјене о стварним размјерама и посљедицама кризе која је изазвана појавом пандемије.

Међутим, оно што је сада већ извјесно тиче се потребе за промишљањем и проналажењем нових критичних фактора економског успјеха у значајно измјењеним условима привређивања.

Конференција је намијењена носиоцима одлучивања у Републици Српској и БиХ, затим пословним и академским круговима који ће, са своје стране допринијети промишљању и обликовању динамичне и дугорочно одрживе развојне парадигме, адекватне домаћим друштвено-економским условима привређивања.

Обзиром на улоге и одговорности ИРБРС, конференција се бави и оцјењује могућности финансирања привредног развоја, а посебно из перспективе националних развојних финансијских институција и могућности коришћења предприступних фондова Европске уније за ове намјене као и средстава осталих билатералних донаторских институција и организација.

Закључци ове конференције засигурно ће пронаћи своје мјесто у стратешким документима Републике Српке и пружити поуздане смјернице даљем усмјеравању њеног привредног и укупног друштвено-економског раста и развоја у турбулнтним, промјењивим и надасве високо захтјевним условима привређивања каквим свједочимо.