latinica  ћирилица
07/06/2021 |  15:11 | Аутор: СРНА

Украјински бал у Прњавору у посљедњој седмици јула

Фестивал националних мањина у Прњавору биће одржан 25. септембра, а традиционални украјински бал у посљедњој седмици јула, саопштено је након данашњег састанка начелника ове општине Дарка Томаша са представницима Удружења националних мањина која дјелују у овој локалној заједници.
Украјински бал - Фото: СРНА
Украјински балФото: СРНА

Обје манифестације биће одржане уколико дозволи епидемиолошка ситуација.

Предсједник Савеза националних мањина општине Прњавор Фрањо Ровер изразио је задовољство што је постигнут договор о расподјели средстава која општина из буџета издваја за националне мањине, као и о термину одржавању фестивала.

Ровер, који је и предсједник републичког Савеза националних мањина, рекао је новинарима да је са Педагошким заводом Републике Српске, Министарством просвјете и културе Српске и општином Прњавор договорено да се ове године одржи и такмичење ученика основних школа о познавању националних мањина.

- То је један од најзначајнијих пројеката на републичком нивоу, а ове године имамо договор да такмичење буде одржано чим се за то стекну потребни услови - рекао је Ровер.

Он каже да је, захваљујући савезима националних мањина Републике Српске и општине Прњавор, развијена прекогранична сарадња удружења из Српске са матичним земљама, што се позитивно одразило и на привредне активности, посебно са Италијанима, Словенцима, Словацима и Чесима.

Ровер је најавио да ће делегација Савеза националних мањина Републике Српске сутра отпутовати у посјету националним мањинама у Војводини.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је, иако у прошлој години због вируса корона није било значајнијих активности удружења националних мањина, општина испунила свој дио финансијске подршке сматрајући да је непоходно одржати континуитет њиховог дјеловања.

- Данас смо разговарали о расподјели средстава за ову годину чија висина остаје на нивоу прошлогодишњег износа од око 25.000 КМ, што представља иницијални износ средстава за њихово функционисање - рекао је Томаш.

Он каже да је прихваћен приједлог да се за дјеловање свих удружења и савеза користи једна канцеларија, што ће допринијети одређеним финансијским уштедама.

Након данашњег састанка најављена је и могућност одржавања традиционалног украјинског бала крајем јула, који је у фебруару отказан због тадашње епидемиолошке ситуације.

На подручју општине Прњавор дјелује осам удружења националних мањина, а у току је регистрација Удружења Руса.