latinica  ћирилица
07/06/2021 |  15:34 | Аутор: РТРС

Усмјереним уписним политикама до потребних занимања

Приликом данашње посјете Челинцу, министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарала је са начелником општине Владом Глигорићем са којим је заједно присуствовала и отварању изложбе ликовних радова ученика Основне школе "Милош Дујић" Челинац.
Наталија Тривић у Челинцу - Фото: РТРС
Наталија Тривић у ЧелинцуФото: РТРС

У разговору са начелником Глигорићем, сумиране су све активности и резултати рада образовних и установа културе у овој општини, а с обзиром на  околности проузроковане пандемијом вируса корона, те посебан акценат стављен на тему уписне политике у средње школе.

- Разговарали смо о формирању савјета за привреду и образовање, с циљем најбољег дефинисања избора занимања у средњим школама усклађеним са развојем локалне привреде и локалног тржишта рада - истакла је Тривићева. 

Она је нагласила да се на тај начин најбоље могу  усмјерити уписне политике, а дјеца по завршетку школовања бити стручно оспособљена, са вјештинама конкурентним на тржишту рада.

Тривићева је истакла да је на састанку разговарано и о предстојећим инвестицијама, јер су планирана улагања у одређене школске објекте у овој општини.

Она је изразила је посебно дивљење ликовним радовима ученика Основне школе "Милош Дујућ", која, према њеним ријечима, потврђује колико ученици имају талента те  колико је важно да школе то препознају и његују код ученика.

- Важно је да школе његују таленте код ученика и оно што је управо примарно Министарству просвјете и културе је да се, поред природних и друштвених наука, доста озбиљнија пажња посвећује умјетности у образовању, што смо и дефинисали измјенама Закона о средње обрaзовању и васпитању, а како бисмо отворили могућност за нове умјетничке смјерове, односно школе у средњем образовању у Републици Српској - додала је Тривићева.

Начелник Глигорић, такође, је исказао задовољство изложбом ученичких радова, као и новим галеријским простором у Центру који ће убудуће служити и за друге културне активности.

Он је разговор са министром Наталијом Тривић оцијенио јако корисним, нагласивши важност дијела разговора који се односио на предстојеће заједничке инвестицаје у школске објекте које потребно санирати или обновити.

Након изложбе, министар Наталија Тривић посјетила је и Основну школу "Милош Дујић" те са руководством и запосленима разговарала о  актуелним темама које се односе на завршетак школске године.