latinica  ћирилица
07/06/2021 |  18:24 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

У Бијељини основана подружница Друштва учитеља Републике Српске (ВИДЕО)

Протеклог викенда у Бијељини је основана подружница Друштва учитеља Републике Српске за регију Семберија и одржан стручни семинар за учитеље ове регије. Циљ удружења је афирмација учитељског позива, али и додатно усавршавање учитеља како би успјешно одговорили свим изазовима у одвијању наставе, као у вријеме пандемије вируса корона.
У Бијељини основана подружница Друштва учитеља Републике Српске - Фото: Screenshot
У Бијељини основана подружница Друштва учитеља Републике СрпскеФото: Screenshot

У вријеме пандемије и наставе на даљину учитељи у Српској снашли су се веома добро. Међутим, циљ учитељског позива није само преношење наставног садржаја путем рачунара него учитељи дјецу уче и које су то вриједности, ставови и понашање којима могу допринијети да би имали боље друштво.

- Квалитет наставе свих учитеља је добар, учитељ је прије свега додатни члан породице, јер ми радимо са дјецом на најнижем школском узрасту који из породичне средине улази у ново окружење. Ту је доминантна и васпитна улога школе која је, на жалост, у неки наредним разредима додатно запостављена. предстоји нам и реформа образовања и добро је да постоје промјене, али морамо ићи у правцу да те промјене буду добре, да буду корисне и ученицима, и просвјетним радницима и породици - нагласила је предсједница Друштва учитеља Српске Марина Кнежевић. 

Учитељица из Основне школе “Меша Селимовић” у Јањи Маријана Милановић изабрана је за предсједницу бијељинске подружнице Друштва учитеља. Истакла је да ће у наредном периоду радити на повећању дигнитета учитеља, у сарадњи са ресорним министарством и Педагошким заводом.

- Наш циљ је да учитељи задрже своја радна мјеста, да се обавезно усавршавају, јер знамо шта значи стручно усавршавање. Без тога учитељ не може пренијети на дјецу квалитетна знања - рекла је Милановићева.

У Бијељини је прије 27 година основан Педагошки факултет који је завршило око 3.000 васпитача и учитеља. Према ријечима декана овог факултета Далибора Стевића, учитељски позив је један од најбитнијих.

- Рад са најмлађом дјецом нам је најзначајнији. Млађи школски узраст је најпластичнији и у њему дјеца примају највише утицаја. Ако их обликујемо и усмјеримо у правом смислу васпитања и образовања, добиће квалитетне темеље за касније - истакао је Стевић.

У Српској је у наставу укључено око 3.000 учитеља, а крајем прошле школске године на евиденцији Завода за запошљавање са дипломом професора разредне наставе налазило се више од 900 учитеља.