latinica  ћирилица
10/06/2021 |  14:37 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Без резолуције Савјета безбједности УН нема високог представника

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да без резолуције Савјета безбједности УН нема релевантног именовања високог представника у БиХ и да би све друго било спекулација којој ће се Република Српска супротставити.
Додик са амбасадором Кине - Фото: РТРС
Додик са амбасадором КинеФото: РТРС

- Ми нећемо прихватити неко такво именовање без резолуције Савјета безбједности УН - поручио је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Додик је напоменуо да је и Кина стална чланица Савјета безбједности и поздравио наступ амбасадора Кине у Савјету безбједности УН прије два дана.

- Кина је земља која има потпуно уравнотежен политички приступ и позната по чињеници да се не мијеша у унутрашње ствари земаља као што то чине неки други - рекао је Додик.

Он је истакао да и ово што Америка ради неким својим одлукама представља дио координације уочи доласка новог високог представник како би у БиХ "радили и равнали ситуацију онако како они мисле".

- Но, о том по том. Нека свако ради свој посао, а ми ћемо радити свој посао. Ми и даље мислимо да је БиХ тешко одржива земља из низа разлога који се свакодневно потврђују - истакао је Додик.

Додик је подсјетио да су и недавним неовлаштеним наступом амбасадора БиХ у УН Свена Алкалаја на сједници Савјета безбједности УН порушене процедуре и укинут ранији консензус о томе да нема наступа ако нема договора.

- То се поштовало а они су одлучили да то не буде тако, а сада ни ми немамо обавезу да се придржавамо таквих мјера. Дао сам инструкције свим нашим људима у амбасадама да не поступају по инструкцијама никога из БиХ, а поготово Бисере Турковић и да се обрате Кабинету српског члана Предсједништва и да ћемо координирати те активности - рекао је Додик.

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг рекао је да од 2005. године Кина више није чланица Управног одбора ПИК-а и о високом представнику није у позицији да даје свој став.

- Кина је стална чланица Савјета безбједности и као велика хземља придржаваће се одговорног става и посматрати питање високог представника у складу са праксом - рекао је Пинг.

На питање да ли сматра да четврт вијека након Дејтонског споразума БиХ треба сама да одлучује о својој судбини и да се ослободи "туторства", Пинг је рекао да Кина подржава суверенитет, независност и територијални интегритет БиХ.

- Такође, вјерујем да грађани у БиХ имају мудрост и способност да рјешавају своја питања. На то питање треба да дају одговор сви људи у овој земљи - рекао је Пинг.

Повезане вијести:

Додик захвалио Кини за помоћ; Са Ђи Пингом обишао Болницу "Србија"

Донација Кине Болници "Србија" доказ пријатељства