latinica  ћирилица
10/06/2021 |  16:34 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Кина наставља реализацију заједничких пројеката у Српској (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик у Источном Сарајеву је са амбасадором Кине у БиХ Ђи Пингом разговарао о заједничким пројектима из енергетике и саобраћаја.
Додик и Ђи Пинг - Фото: РТРС
Додик и Ђи ПингФото: РТРС

Потом су Додик и Ђи Пинг болници Србија уручили донацију НР Кине – комору за разградњу цитостатика, неопходних за лијечење онколошких пацијената.

Додик је поручио да Српска неће прихватити именовање Високог представника у БиХ без резолуције Савјета безбједности УН.

Истовремено, каже да је након неовлашћеног наступа амбасадора БиХ у УН Свена Алкалаја срушен ранији договор о наступу представника БиХ на међународној сцени.

- То се поштовало, а они су одлучили да то не буде тако, а сада ни ми немамо обавезу да се придржавамо таквих мјера. Дао сам инструкције свим нашим људима у амбасадама да не поступају по инструкцијама никога из БиХ, а поготово Бисере Турковић и да се обрате Кабинету српског члана Предсједништва и да ћемо координисати те активности - рекао је Додик.

Кина од 2005. године није чланица УО Савјета за имплементацију мира и није у позицији да даје свој став о високом представику, каже кинески амбасадор у БиХ.

Додик са амбасадором Кине (Фото: РТРС)

Поручује, Кина је ипак стална чланица Савјета безбједности УН и као велика земља придржаваће се одговорног става и тако посматрати и питање Високог представника.

Сарадња у области здравства биће још јача.

Наставља се подршка Кине Републици Српској у набавци вакцина.Стижу нове дозе Синофарма.

- До краја мјесеца Република Српска добиће 80.000 Синофарм вакцина и обезбједиће се стабилна ситуација у вези са вакцинацијом. И ова данашња донација је напор амбасадора и сарадника и сада ова болница има најсавременију комору овог типа - изјавио је Додик.

- Када је код нас пандемија била на врхунцу ми смо добили подршку од српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и осталих пријатеља из БиХ, посебно из Републике Српске - рекао је Пинг.

Реализују се заједнички пројекти из области енергетике и путне инфраструктуре. О томе је у Бањалуци раније разговарано са представницима кинеске компаније "Чан Бо".

- Аутопут Бањалука-Приједор имаће своју динамику. Вјерујемо да ће радови кренути у септембру или октобру. Преговарамо и око неких других праваца као што су Модрича-Бијељина како бисмо комплетирали путну трасу Бањалука-Бијељина и даље према Београду - рекао је Додик.

Након састанка у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву Додик и Ђи Пинг уручили су болници "Србија" апарат, вриједан више од 25.000 марака, неопходан за лијечење онколошких пацијената.

- Ради се о комори за растварање цитостатика, служиће за лијечење свих онколошких пацијената наше регије - прецизирао је в.д. директор ЈЗУ Болница "Србија" Источно Сарајево Небојша Шешлија.

Нова болница "Србија" у Источном Сарајеву изграђена је 2018. године и поред стручног кадра, потребна је и савремена опрема. Из Амбасаде Кине поручују да помоћ и даље неће изостати.