latinica  ћирилица
10/06/2021 |  16:39 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Медицински факултет - свијетла тачка науке и високог образовања

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је данас да је Медицински факултет Универзитета у Бањалуци прави примјер и свијетла тачка домаће науке и високог образовања.
Медицински факултет у Бањалуци -
Медицински факултет у Бањалуци

- Министарство ће и даље подржавати пројекте који долазе и са овог факултета, а видјели смо да је сва наша финансијска логистичка подршка коју смо пружали предходних неколико година уродила плодом. Остаћемо посвећени подршци коју смо до сада пружали - рекао је Рајчевић новинарима у Бањалуци након посјете Медицинском факултету.

Рајчевић је рекао да је са деканом овог факултета Ранком Шкрбићем и ректором Универзитета у Бањалуци Радославом Гајанином посјетио лабораторије које су ту лоциране, те да је разговарао са младим истраживачима којима су створени сви услови за обављање основне дјелатности - науке и истраживања.

- Драго ми је што ће резултат свих тих истраживања бити мноштво радова који ће бити објављени у рефрентним домаћим и иностраним стручним часописима. Одавде иду позитивне приче и то је правац којим се ми као друштво и као ресор високог образовања и науке требамо кретатии - нагласио је Рајчевић.

Декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић рекао је да је циљ ове посјете био упознавање министра о Центру за биомедицинска истраживања, који је отворен прије неког времена, а у којем импозантан број младих људи - истраживача ради на опреми посљедње генерације.

- Представили смо дио резултата пројеката који су дијелом финансирани од овог министарства. На лицу мјеста је пружена прилика да се види шта и како радимо, а уједно је представљен и потенцијал младих који ће представљати будућност, не само овог факултета, за које ће се чути и изван граница - навео је Шкрбић.

Ректор Гајанин навео је да Медицински факултет успјешно изводи наставу и едукује кадрове за област здравства, као и да је видљиво да се у овој установи могу спроводити истраживања на свјетском нивоу.

- Што се тиче Медицинског факултета, број научних публикација објављених у референтним међународним часописима је на високом нивоу по питању квалитета, али и квантитета, а то је могуће зато што је овај факултет у протекле три-четири године инвестирао у кадрове, опрему и у простор - навео је Гајанин.

Према његовим ријечима, овај факултет је конкурентан за међународне пројекте и тако може да буде дио свјетских конзорцијума у истраживању.