latinica  ћирилица
11/06/2021 |  10:16 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Понорац: С дипломом Медицинског факултета студенти спремни за тржиште рада (ВИДЕО)

Ненад Понорац, продекан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци гостујући у Јутарњем програму наше телевизије, каже да њихови капацитети у првом уписном року готово у потпуности буду попуњени.
Ненад Понорац, продекан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци - Фото: РТРС
Ненад Понорац, продекан Медицинског факултета Универзитета у БањалуциФото: РТРС

- Све информације о упису могу да се нађу на сајту нашег факултета. И кроз медије константно промовишемо нашу понуду. Ипак, за Медицински факултет и не треба велика промоција, јер уписне квоте попунимо у првом року - наводи Понорац.

Овим путем жели да мотивише студенте да се потруде и што квалитетније заврше факултет, те се укључе у здравствени систем.

Додаје да су стицањем дипломе Медицинског факултета у Бањалуци, студенти у потпуности спремни за тржиште рада.

Занимљив је податак, каже Понорац да на Медицинском факултету у Бањалуци студирају и студенти из ФБиХ, али и Хрватске.

Поред интегрисаних студијских програма Медицина, Дентална медицина и Фармација, лиценцирани су и нови студијски програми здравственог усмјерења, као што су Бабиштво, Физиотерапија, Радиолошка технологија, Сестринство, Санитарно инжењерство и Медицинско лабораторијска дијагностика.

Тако данас, Медицински факултет има сва три циклуса студија – девет студијских програма на основним студијама, други циклус студија – Мастер здравствених студија као и трећи циклус студија биомедицинских наука.

У послиједипломско образовање укључен је и значајан број позивних предавача, визитинг професора из земље и иностранства, тако да су стечени услови да се студенти упознају са новинама и савременим трендовима у медицини.

Посљедних неколико година Факултет је значајну пажњу посветио проширењу просторних капацитета, техничком опремању и кадровском оспособљавању како би омогућили пружање савремених стручних знања.

Поред едукативно-наставне улоге, у склопу Медицинског факултета развиле су се и посебне подорганизационе јединице као што су Центар за специјализације и континуирану едукацију, Дентална клиника, Специјалистички медицински центар и
Центар за биомедицинска истраживања.

Медицински факултет усавршава и развија методе научно-истраживачког рада, организује системско праћење стручних и научних достигнућа и припрема кадрове за самосталан стручни и научно-истраживачки рад.

Организује и обавља стално стручно усавршавање кадрова у области здравства у оквирима савремених достигнућа у тој области, а посебно се бави подизањем и усавршавањем научно-наставног подмлатка у складу са реформом Високог образовања, те учествује у научно-истраживачким пројектима свих медицинских дисциплина.

Учесник је пројекта реформе Медицинских факултета у БиХ у складу са Болоњском декларацијом и Европском реформом високог образовања.