latinica  ћирилица
12/06/2021 |  09:06 ⇒ 13:44 | Аутор: РТРС

Плетени намјештај традиција која изумире, а и даље веома тражена (ВИДЕО)

У некадашњој Југославији плетени намјештај био је веома популаран. Скоро да није било домаћинства које је имало лијепо двориште, а да није имало столове и столице од прућа. Породица Јовић у Лакташима код Бањалуке одржала је традицију прављења оваквог намјештаја и данас. Једни су од ријетких на овим просторима који се баве овом производњом.
Плетена гарнитура - Фото: РТРС
Плетена гарнитураФото: РТРС

Иако му се отац потајно надао да ће му син једног дана бити познати фудбалер и дао му име по омиљеном фудбалеру, Сребрен Јовић је ипак одлучио да настави породични посао. Прве корпице од прућа направио је као дијете постепено откривајући тајне заната од најбољих. Данас, нема тога што не зна исплести: столице,столове, љуљашке, корпе, плетаре, сепете, постоља за цвијеће, клофалице за тепихе, преградне зидове, угодне корпе за кућне љубимце. И све се ради ручно: од сађења, обраде, кувања, гуљења, до плетења.

- Један сродник, једна врста, питома веријанта! Које се сад као саднице као младо воће. У редовима се сади! Што гушће, да иде у висину, да не би дошло до некаквих грана и гранчица јер је потребна и неопходна само једна нит која расте из земље - објашњава какво пруће треба да буде Сребрен Јовић.

Осамдесетих година прошлог вијека намјештај од прућа често се могао видјети у филмовима домаће, али и стране продукције. Најмјештај је веома издржљив, киша му не смета, али није пожељно да цијелу зиму остане вани, незаштићен.

- Ово је чврсто, јако и трајно , ако причамо о овим моделима. Ове столице могу трајати преко 30 година и код више особа су биле! 30 и 40 година ! Ово су модели сличнији онима из 80-тих година и још их људи имају,само треба повремено прелакирати и заштитити - наглашава Сребрен.

Иако искусан, Сребран признаје да има дана када му плетење не иде од руке. Тада се окрене припреми јер у овом послу увијек имате шта радити. Жао му је што нема заинтересованих да науче овај занат. И они ријетки који дођу, мисле да се то ради – машински. Одустану чим чују да се све ради ручно.

- Када радимо, увијек покушавамо себи олакшати, колико је год то могуће! Кренемо са неком мини серијом од, наких, 10-20 комада. Олакшавате себи у суштини , н.пр.ова столица. Има дрвену конструкцију па тек онда се плете преко њега. Онда прво одрадите десет тих костура и конструкција па тек онда кренете следећу фазу. Па украсни детаљи који иду горе. Док имају модели који се раде у цјелини, у комаду - истиче Сребрен Јовић.

Намјештај од прућа је еколошки, природан и здрав. Омиљене љуљашке зими се не морате одрицати, само је унесете у кућу и прикачите о плафон. С љепшим данима плетаре за флаше и корпе за цвјетове чекају слатку и сватове.
Готово све се може направити од прућа, попут корпи - познаћете их у радњама које продају воће и поврће, цвјећарама, а намјештај и у кафићима.
Сребрен Јовић каже да је, након свих ових година, од намјештаја, модел за љуљање и даље најтраженији. А било је и разних наруџби.

-Све је више људи који често путују, нарочито у иностранство, и који желе да им намирнице буду збринуте и надохват руке. Корпе су испробане и гарантујем да могу понијети онолико терета колико може стати у њих. Колико год да је модерно и кренуло даље, сепет је увијек сепет! И ту нема шта. Ако ништа друго, у посљедње вријеме, вјеровали или не, много млађих особа ретро! Нађу неки кутак у уређењу свог дома гдје ће поставити, рецимо , или саксију са цвијећем или некакав сухи аранжман или некакве сухе тиквице. Или много, много, других ствари!Није то само једна величина! То се ради од величине чаше до великих гдје можете држати и дрва и поприлично се у посљедње вријеме користи, и за ношење дрва и за држање дрва - наглашава Сребрен.

Уз овако вриједну насљедницу чини се да је будућност свијетла, и за породицу Јовић, и за њихов породични посао. Вриједне руке Кристине Јовић гаранција су наставка породичне традиције овог изуетно ријетког и креативног заната.