latinica  ћирилица
12/06/2021 |  12:14 | Аутор: СРНА

Линта: Брутална лаж о геноциду над бошњацима у Сребреници

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да је главни циљ бруталне лажи о геноциду над Бошњацима у Сребреници трајна сатанизација Срба, оцијенивши да и извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године јасно показује да се геноцид није десио.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је истакао да је права истина да лажни мит о геноциду у Сребреници служи за изазивање и ширење мржње према Србији, Републици Српској и српском народу, повећање тензија и продубљивање подјела између Срба и Бошњака, остварење ратних циљева политичког Сарајева и стицање политичких поена у борби за власт у појединим државама региона.

Он сматра да Србија треба да покрене снажну правну, дипломатску и политичку борбу за праву истину о догађајима у Сребреници током грађанског рата.

- Један од начина борбе јесте да Влада оснује међународну комисију за истраживање страдања Срба и Бошњака у Сребреници и око ње 1992.-1995. године који би чинили најпознатији стручњаци из области истраживања геноцида и међународног хуманитарног права. Комисија би имала циљ да изради непристрасан извјештај заснован на чињеницама - навео је Линта.

Он је напоменуо да је на извјештају Независне међународне комисије, коју је основала Влада Републике Српске, радило 10 угледних стручњака на челу са познатим изралеским историчаром и свјетски признатим експертом за холокауст др Гидеоном Грајфом чији је првенствени циљ био да се утврди пуна истина о догађајима у сребреничкој регији током грађанског рата.

- У извјештају је наведено низ чињеница о страдању Срба од стране муслиманских снага чиме се аргументовано разбија мантра о Бошњацима као јединим жртвама у Сребреници и у БиХ. Поред тога, апсолутно је нетачно да је у јулу 1995. године страдало више од 8.000 Бошњака - навео је Линта.

Он је додао да досадашња сазнања потврђују чињеницу да су у Сребреници страдали и Срби и Бошњаци због чега треба да одговарају сви који су починили злочине и једнако треба да се поштују и српске и бошњачке жртве.

Према његовим ријечима, врхунска је измишљотина да се признањем непостојећег геноцида у Сребреници афирмишу мир, стабилност и помирење и доказује висок степен демократије, саопштено је из Савеза Срба из региона.