latinica  ћирилица
12/06/2021 |  13:43 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Шеранић: Стигло нових 25.000 доза вакцина Спутњик (ВИДЕО)

У Републику Српску данас је испоручено још 25.000 доза прве компоненте вакцина Спутњик које су набављене за имунизацију становништва Републике Српске против вируса корона.
Стигле вакцине Спутњик В - Фото: РТРС
Стигле вакцине Спутњик ВФото: РТРС

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истиче да је ријеч о још једној испоруци вакцина руског произвођача у склопу реализације уговора који Институт за јавно здравство Републике Српске има са велепрометником  "Крајина група".

- С обзиром на то да постоје одређене недоумице по питању вакцинације овом вакцином, морам да нагласим да је сам произвођач промијенио своја упутства о ревакцинацији још прије мјесец дана, о чему је обавијестио све земље које располажу овом вакцином. Тачније, обавијестили су нас да се ревакцинација другом компонентом вакцине може урадити у периоду од 21 до 90 дана након вакцинације првом компонентом. Становништво зато нема разлога за забринутост - каже  Шеранић.

Шеранић додаје да је битно да се вакцинација обави и првом дозом, а да ће кроз даљу реализацију бити обезбијеђено све што Републици Српској припада по овом уговору, укључујући одговарајуће количине компоненте два ове вакцине. Тиме ће бити омогућено да се становништво потпуно вакцинише у периоду који је дефинисао сам произвођач вакцине.

Нове количине вакцина допремљене су у складиште увозника у Бањалуци, а по завршетку процедура биће упућене здравственим установама широм Републике Српске за наставак процеса вакцинације против вируса корона.

Претходно је, подсјећамо, у Републику Српску стигло укупно 99.300 доза прве и друге компоненте вакцина Спутњик.