latinica  ћирилица
12/06/2021 |  14:19 | Аутор: СРНА

Вујадиновић: Алкалај нема легитимитет да говори у име српског народа

Свен Алкалај, амбасадор и стални представника БиХ при УН у Њујорку, нема легитмитет да прича о отвореним питањима БиХ и Србије, изјавио је Срни предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић.
Миломир Вујадиновић  (Фото:topportal.info) -
Миломир Вујадиновић (Фото:topportal.info)

Вујадиновић је рекао да о томе нема сагласности ни у самој БиХ будући да није имао сагласност Предсједништва БиХ.

- Алкалај и њему слични ће морати да прихвате чињеницу да ће и о томе морати да се договоре са представницима српског народа у БиХ, поштујући Устав и законе те земље и Дејтонски споразум, чији је гарант и Србија - рекао је Вујадиновић.

Он је истакао да је, ако је неко и сумњао, тог дана у Савјету безбједности УН огољен и привид легитимитета који Алкалај има, поготово када је у питању српски народ.

Он је подсјетио да је Алкалај прекршио све процедуре сопствене државе, трудио се да на сваки начин увриједи народ који већински живи па пола територије БиХ, називајући га "босанским Србима", онако како се никада није називао.

- Ако пак говоримо о тоталном нонсенсу и будалаштини, једино што се тако уопште може назвати је обраћање Свен Алкалаја у Савету безбедности УН, јер су тиме прекршене све процедуре земље коју је он требао да представља - навео је Вујадиновић.

Вујадиновић је оцијенио да је Алкалај тиме потврдио чињеницу да је једино предсједник Србије Александар Вучић представљао Србе на Савјету безбједности УН, гдје год да живе, а ту спадају и сви Срби који живе у БиХ.

Према његовим ријечима, Алкалај је дао још један додатни мотив Србима да се уједине око српског председника Александра Вучића, као јединог чувара његовог угледа и интегритета пред међународним институцијама.

Он је додао да Србија, њен председник и институције остају отворене за сваку врсту сарадње са свима у региону, инсистирајући на заједничкој будућности и развоју свих са којима Србија и српски народ вијековима живе.

На констатацију Алкалаја да је његово излагање у Савјету безбједности УН узнемирило Вучића, Вујадиновић је истакао да је то обична замјена теза и будалаштина.

- Народски речено, тешко да миш може да узнемири лава - рекао је Вујадиновић.