latinica  ћирилица
12/06/2021 |  15:41 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Математичар из Бањалуке ријешио проблем нерјешив деценијама (ВИДЕО)

Виши асистент математике на Универзитету у Бањалуци Небојша Ђурић успио је рјешити проблем којим се свјетски стручњаци у области математике баве деценијама. Каже да је резултат до којег је дошао плод напорног рада и мотивације узроковане објављивањем претходног научног резултата.
Небојша Ђурић - Фото: РТРС
Небојша ЂурићФото: РТРС

На овом математичком проблему радио је више мјесеци, а резулат је наставак претходног рада и сарадње са истакнутим руским колегом. Оборили су резултат истакнутог руског математичара Вјачеслава Јурка.

- Када сам добио резултат, добио сам и хипермотивацију да приведем рад крају. послије шест мјесеци сам успио да дођем до резултата заједно са колегом Сергејом бутерином. Истина је да смо срушили резултат највећег математичара у тој области. За сада му је циљ да заврши докторску дисертацију и да настави да се бави научним радом. Овај математички проблем популаран је и у свијету, а постоји око десет тимова који интензивно раде на њему, између осталог математричари из Русије, Њемачке, Енглеске и Кине - рекао је Небојша Ђурић - виши асистент математике на Универзитету у Бањалуци.

Ђурић је истакао да су огромне похвале стигле. Додао је да је важно у математици је да се дође до резултата и када се успостави, то осталима олакшава посао, отварају се нови путеви који ће се темељити на новом приступу.

Централни дио његове докторске дисертације биће посвећен овом резултату.
Ђурић сматра да је код нас наука на маргинама друштва, али да постоје добри стручњаци, које би требало искористити и подржати нове, младе таленте.

- Мени је велико задовољство што сам младим људима приближио науку и то је циљ. Трудићу се да радим и убудуће и свакако ћу их охрабрити да изаберу овај пут - каже Ђурић.

Овај математички проблем има велику примјену у астрофизици, биофизици и економији. Младима који воле математику поручио је да много раде, да вјерују у себе и да ће резултати доћи.