latinica  ћирилица
13/06/2021 |  19:10 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Манастир Прохора Пчињског обиљежио 950 година постојања (ВИДЕО)

Манастир Преподобног Прохора Пчињског код Врања обиљежава 950 година постојања и седам вијекова од упокојења краља Милутина, који га је у 14. вијеку обновио.
Манастир Прохора Пчињског - Фото: РТРС
Манастир Прохора ПчињскогФото: РТРС

Обиљежавању је присуствовао патријарх српски Порфирије са свештенством, предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва и предсједавајући БиХ Милорад Додик.

Светиња, старија и од Хиландара, манастир Светог Прохора Пчињског изградио је византијски цар Роман Диоген 4. у 11. вијеку, 1070 године. Ктитори манастира кроз вијекове били су и краљеви Милутин Немањић, Александар Обреновић и Петар Први Карађорђевић.

- Дивећи се данас обновљеном сајају св.ПП не можемо а да се не сјетимо судбине других српских манастира и цркава широм старе Србије, у срцу ове земље на КиМ, па и на другим мјестима - каже Славенко Терзић, академик.


Савјет православне Епархије врањске донио је одлуку да предсједнику Србије, Александру Вучићу додијели орден Преподобног Прохора Пчињског, који је уручио епископ врањски Пахомије.

Вучић је окупљенима поручио да ће се Србија бринути о будућности српског народа на Косову и Метохији, као и у сваком другом мјесту где Срби живе.

- Да када заједно расту српска држава и црква, да је тада најбоље нашим грађанима, а мислим да у савременој српској историји никада нисмо толико тога урадили за наше храмове, цркве, манастире за наша братства и сестринства - истакао је Вучић.

Више од девет и по вијекова на овом мјесту окупља се вјерујући српски народ, како би славио подвиг преподобног Прохора Пчињског мироточивог.

Патријарх Порфирије поручио је данас у манастиру Прохор Пчињски, да је молитва Христова позив на јединство и то не на јединствено у идеологијама овога свијета, него на јединство управо у Христу.

ОПШИРНИЈЕ У ПРИЛОГУ: