latinica  ћирилица
14/06/2021 |  15:56 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Успјешна тактичка вјежба рјешавања талачке кризе и елиминације терориста (ФОТО/ВИДЕО)

Припадници Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије Републике Српске, уз активности редовних састава полиције, успјешно су у рејону Бабино Брдо код Дервенте извели тактичку вјежбу рјешавања талачке кризе спасавањем талаца и елиминацијом терориста.
Детаљ са вјежбе у Дервенти (фото: МУП Српске) -
Детаљ са вјежбе у Дервенти (фото: МУП Српске)

Завршници вјежбе, која је почела ноћас, присуствовали су министар унутрашњих послова Драган Лукач и директор Полиције Синиша Кострешевић, а ангажовани су сви ресурси полиције - од Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије до редовних припадника МУП-а.

Лукач је по завршетку акције истакао да је ријеч о показно-тактичкој вјежби, којом је приказана талачка ситуација у којој су терористи узели већи број талаца.

- Акција је кренула ноћас, уз ангажовање свих наших ресурса. Преговарачки тим је успио да извуче одређени број талаца, али није успио да то заврши до краја. Када су преговори пропали онда је наступило садејство САЈ-а и Жандармерије, који су извели брзу акцију ослобађања талаца и уништења терориста - појаснио је Лукач новинарима.

Према његовим ријечима, задатак је успјешно обављен и показао је да грађани Републике Српске могу да се ослоне на све полицијске јединице у Српској.

- Ово радимо са циљем увјежбавања тешких, непредвиђених ситуација, чак и терористичких аката са узимањем талаца, како би унаприједили све активности које радимо у МУП-у и садејство свих наших снага - рекао је Лукач.

Наш задатак, додао је Лукач, је да одговоримо свим изазовима који се евентуално могу десити у Републици Српској, па и оним најтежим какви су терористичке активности.

Обраћајући се јединицама које су успјешно обавиле данашњи задатак, Лукач је рекао да је данас приказан и квалитет оклопних возила "Деспот", које ће у оваквим ситуацијама помоћи да се акција заврши на прави начин и са што мање губитака.

- Ми се са оваквим изазовима можемо сваки дан сусрести и битно нам је да сви сегменти у МУП-у свој посао одрађују онако како је то предвиђено процедурама, од патроле полиције која ће прва бити обавијештена и стићи на локацију на којој се нешто дешава, до укључивања наших посебних снага, Жандармерије, САЈ-а, преговарачких тимова и свих наших ресурса потребних да овакву акцију успјешно приведемо крају - нагласио је Лукач.

Министар Лукач најавио је да ће бити настављено интензивно опремање и обучавање полиције да би у било којим условима припадници МУП-а могли успјешно изводити и теже акције.