latinica  ћирилица
15/06/2021 |  18:26 ⇒ 22:09 | Аутор: РТРС

Поново на удару српски кадрови у БХРТ (ВИДЕО)

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је за РТРС да ће на наредној сједници Дома предложити формирање Привремене истражне комсије за стање у БХРТ-у, подстакнута суспензијом двије српске новинарке из те медијске куће и пријетњама по живот, које су добиле након што су у програму БХРТ-а рекле "такозвана Армија БиХ".
БХРТ - Фото: РТРС
БХРТФото: РТРС

Генерални директор БХРТ-а Белмин Карамехмедовић затражио је и одговорност главног уредника Информативног програма Јелене Радојевић Капор. Од радника, којима је забрањено да говоре, сазнајемо да су на дјелу двоструки аршини, јер у сличним ситуацијама никада није покренута одговорност бошњачких кадрова.

Поново су на БХРТ-у, финансираном и из џепа грађана Републике Српске, на удару српски кадрови. Уредница Гордана Драгутиновић Мутић и водитељка Зорица Јоргић изложене су бруталној, медијској харанги, само зато што су у вијести о пресуди Суда БиХ о злочинима над Србима у сарајевском насељу Алипашино поље за АРБиХ рекле такозвана.

- Овакав начин уређивања и реализовања вијести у информативном програму сматрамо тешким професионалним пропустом и озбиљним угрожавањем интереса БХРТ-а. Нећемо толерисати самовољу појединаца који крше уређивачке смјернице БХРТ - рекао је Карамехмедовић.

У сарајевском наративу Армија се представља као војском свих у БиХ, што није истина, јер да јесте не би постојала ВРС ни ХВО. Игнорише се да је починила злочине над Србима и у свом саставу имала исламске фанатике. Такозвана или не, тек Карамехмедовић је покренуо дисциплински поступак против двије новинарке.

Међутим, није му пало на памет да исто уради након што су у програму БХРТ-а, злонамјерно Радомира Лукића представили као члана "делегације са Пала" умјесто делегације Републике Српске у Дејтону, када су емитовали скаредни радијски извјештај о Сребреници чији је аутор Меморијални центар Поточари или када је на порталу осванула формулација "мањи бх. ентитет".

Вулићева истиче да суспензија поменутих новинарки представља одмазду над српским кадровима.

- Свима на БХРТ-у сам поручила да се не надају да ми овом реакцијом не завршавамо борбу када је у питању радно правни статус Срба. Оно што слиједи у наредном периоду јесте иницијатива за формирање истражне комисије како би се видјело ко, како и на који начин ради у БХРТ и зашто поједнинци мисле да је то њихова очевина - каже Вулићева.

Ненад Нешић, посланик у Представничком дому ПС БиХ, каже да је недопустива хајка која се проводи над српским кадровима.

- Ја ћу вам лично рећи даникада не гледам БХРТ. Можда је најбоље рјешење да се БХРТ укине, с обзиром да су у великом финансијском минусу - каже Нешић.

Од оснивања заједничке ТВ, српски новинари изложени су прогону и увредама због става о Српској и догађајима из прошлости. Свјетлана Топаловић, Пејка Медић и Марко Радоја преживјели су или даље трпе мобинг у својој медијској кући, док се њихова имена провлаче по сарајевским порталима и друштвеним мрежама у најгорем контексту.

- Ко год не размишља како се то очекује у "Сивом дому" постаје предмет тихог мобинга, прогона, пријетњи преко друштвених мрежа. БХРТ је повезан са порталима који преузму ту хајку док не заврше тај посао. Многе колеге су у веоме лошем психичком стању јер су свакодневно изложене вербалним нападима. Стање у БХРТ-у је лоше годинама, међутим сада је кулминирало. Нажалост, мислим дА се ово неће зауставити - каже Радоја.

Захтјев за кажњавање новинарки затражили су и демобилисани борци тзв. АРБиХ који су запослени у БХРТ-у, а што су јавно истакли на огласну плочу. То је илустрације атмосфере у "Сивом дому" у којој раде колеге које долазе из Републике Српске.

Повезане вијести:

Бурсаћ: СНСД неће подржати извјештај БХРТ-а