latinica  ћирилица
16/06/2021 |  07:49 ⇒ 07:59 | Аутор: РТРС

Шеширџија Петар Вујановић - овим занатом се бави преко 60 година (ВИДЕО)

У Приједору ради један од посљедњих шеширџија у регији. Осамдесетчетворогодишњи Петар Вујановић школовани је кројач, који се овим занатом бави више од 60 година.
Петар Вујановић - Фото: РТРС
Петар ВујановићФото: РТРС

Петар Вујановић завршио је кројачки занат давне 1957. године. Каже да педестих година прошлог вијека није било пуно избора када је ријеч о школовању. Одлучио је да постане кројач.

По завршетку заната запослио се у предузећу "Побједа", а имао је и своју кројачку радњу. Кројио је одијела, мантиле, зимске капуте, прслуке, али капе ријетко. За њих каже и да су, уз прслуке, најтеже за шивање.

- Тад је требало капу отприлике да шијем око седам сати.  Сад треба три сата - каже Вујановић.

А веома вјешт и брз у шивању капа постао је након одласка у пензију, деведестих година. Каже да за њега нема тајни када је ријеч о капама, па шије разне моделе.

Времешни приједорски кројач шије и шубаре и шешире. Каже, међутим, да у посљедње вријеме продаје врло мало капа, па је за пола године продао само двије капе и једну шубару. Сада у кући има капа у вриједности око 1.500 марака. Истиче да се више не цијени ручни рад.

Петар Вујановић у својој кројачкој радњи има двије шиваће машине, од којих је једна стара стотину година, али и даље, каже, савршено ради, јер је редовно одржава. Жали, јер његов занат нема ко да наслиједи. Каже да би радо бесплатно пренио знање ономе ко жели да научи шити, али заинтересованих нема.

Цијелу причу погледајте у видеу: