latinica  ћирилица
16/06/2021 |  14:29 | Аутор: СРНА

Вучић: 22. јуна у Скупштини Србије о Косову и Метохији

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће 22. јуна бити одржана сједница Скупштине на којој ће детаљно и темељно говорити о сваком питању од кључног значаја за Косово и Метохију, о плановима и идејама Србије, али и ситуацији са којом се држава суочава у међународној заједници.
Александар Вучић (Фото: Instagram) -
Александар Вучић (Фото: Instagram)

У обраћању јавности Вучић је истакао да је сада јасно да је приштинска страна на јучерашњи наставак дијалога у Бриселу дошла са жељом да Србија напусти разговоре и да дијалога не буде.

Вучић је истакао да је на озбиљан начин разговарано само на једну тему, и то кратко, а то су нестала лица.

Он је додао да је приштинска делегација на састанку у Бриселу тражила да споразум ЦЕФТА постане "СЕФТА", како би могли у том новом договору о слободној трговини да буду представљени као држава.

Предсједник Србије упозорио је да у Приштини данас владају недовољно одговорни људи који "могу да ураде свакојака чуда" која не би била у интересу ни Албанаца ни Срба, и упутио молбу међународној заједници да воде рачуна да се не догоде инциденти који би могли да угрозе мир и стабилност у региону.

- Важно је да показујемо нашу одлучност да се дијалог настави. Србија увек покушава све да рјешава разговором, али за то су потребни људи који су рационални и који знају своје могућности и своје границе - рекао је Вучић.

Он је најавио да ће у наредних седам дана имати неколико састанака са представницима српског народа на Косову и Метохији о свим важним питањима, као и да ће у понедјељак, 21. јуна, разговарати са оним политичким странкама у Србији који не траже податке од странаца, већ од своје владе.

Вучић је поручио да жели да вјерује да ће се на слиједећој рунди преговора представници Приштине појавити и имати конструктивнији однос.

Предсједник Србије истакао је да је Србија у стабилној економској ситуацији и да је зато за њу важно да се очува мир и стабилност.

Вучић је упутио молбу грађанима да се вакцинишу против вируса корона истичући да ће се, према процјенама, корона вратити у тешком облику на јесен.

Он је указао да је срамота да неке земље имају већи број вакцинисаних од Србије, а муче се са набавком вакцина.

Вучић је најавио да ће грађани Србије 27. јуна моћи да виде најзначајнију презентацију моћи Војске Србије на здруженој вјежби "Муњевити удар 2021", а да ће на Видовдан, 28. јуна, у Крагујевцу бити изложено оружје и оруђе којим Србија располаже, посебно истичући систем "панцир" купљен од Русије.