latinica  ћирилица
16/06/2021 |  18:48 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Лош почетак сезоне за пчеларе у Херцеговини (ВИДЕО)

Због лоших временских услова, трећу годину заредом пчелари у Херцеговини остају без прољећног меда. Већ је сигурно да га неће бити у продаји, а количине које се могу наћи код произвођача, ограничене су. Надају се да ће сезону спасити селидба пчелињака на веће надморске висине и јесење медобрање.
Мед - Фото: РТРС
МедФото: РТРС

Осим губитака пчелињих друштава, нова недаћа од зимус је изостанак приноса меда. У јужним дијеловима Херцеговине, кажу пчелари, медоносно биље је цвјетало, али због неповољног времена, није давало нектар.

Пчелари кажу да је стање различито међу микролокалитетима. Меда има тек да преживе до наредне пчелиње паше, али за продају врло мало.

Иза очувања броја пчелињих друштава, кажу, стоје велики рад и улагања. Цијена меда од 20 КМ по килограму није висока, може да покрије трошкове, али под условом да буде вишкова. На измаку зиме стигли су им подстицаји Министарства пољопривреде који су спасили бројна пчелиња друштва.

- Спасили су ме подстицаји од седам марака по кошници. Имајући у виду лоше претходне двије сезоне, не знам како бих без подстицаја опстао - истиче Славко Бошковић, херцеговачки пчелар.

Вријеме стационарног и класичног пчеларења, тврде пчелари, је прошлост. Није искључено да ће одређен број пчелара одустати од узгоја.

- Пчеларење је традиција, људи се тешко одлуче да престану да се баве пчеларством. Можда ће смањити број друштава, али се надам да ће држава и локална заједница помоћи да опстане ова грана привреде - рекао је Обрад Нинковић, предсједник Удружења пчелара "Леотар" Требиње.

Недостатак природног пчелињег меда, упозорио је Нинковић, користе недобронамјерни људи. У продају се убацује патворени мед, због чега би купци требало да буду опрезни.