latinica  ћирилица
17/06/2021 |  15:34 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Систем "е-беба" у свим болницама у Српској до краја августа

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о активностима на реализацији пројекта "е-беба".
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Према Закључку Владе, задужено је Министарство здравља и социјалне заштите да обавеже директоре здравствених установа да предузму све неопходне активности и обезбиједе правне, административне и техничке услове за успјешну реализацију пројекта у складу са датим препорукама и упутствима.

Такође, задужује се Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво да, у складу са упутствима надлежних институција и дефинисаним дизајном и упутствима пројекта, информише будуће кориснике пројекта о потребним правно-административним условима за несметано обављање електронске услуге пријаве дјетета.

Задужују се Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Министарство управе и локалне самоуправе, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља и социјалне заштите и Фонд здравственог осигурања Републике Српске да предузму активности на информисању и едукацији запослених о пројекту и успостављеним процедурама кроз пројекат "е-беба" у складу са концептуалним дизајном пројекта, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Промоција информационог система "е-беба" биће одржана у сриједу, 23. јуна у Болници "Свети апостол Лука" у Добоју, док се пуштање система у продукциони рад у свим болницама у Републици Српској очекује до 31. августа.

Влада Републике Српске усвојила је данас и Информацију о изградњи Факултета физичког васпитања и спорта Универзитета у Источном Сарајеву на Палама. Задужила је Министарство финансија да обезбиједи неопходна финансијска средства у износу од 4.864.372 КМ за доградњу објекта Факултета.

Влада је разматрала и утврдила Нацрт Програма јавних инвестиција Републике Српске за период 2022-2024. година.

Влада Српске усвојила је Извјештај о раду Компензационог фонда Републике Српске за период јануар-март 2021. године.

У овом периоду Управни одбор Компензационог фонда је донио 37 закључака, према којима је, за санацију и ублажавање штетних посљедица корона вируса, одобрено укупно 50.263.713 КМ и то за здравство 39.415.457 КМ, привреду 3.455.628 КМ, Завод за запошљавање 6.000.000 КМ, туристичке ваучере 816.302 КМ и дезинфекцију школа 576.325 КМ.

Такође, из Компензационог фонда је у овом периоду, по усвојеним одлукама Управног одбора фонда, укупно исплаћено 38.018.460 КМ.

Када се узму и обзир и исплате за санацију и ублажавање штетних посљедица вируса корона из 2020. године, укупно исплаћена средства закључно са 31.мартом износе 217.915.303 КМ (Компензациони фонд 99.370.697 КМ и Фонд солидарности за обнову Републике Српске - 118.544.606 КМ).

Влада Републике Српске донијела је, у својству Скупштине акционара Инвестиционо развојне банке Републике Српске, Одлуку о додатном грејс периоду од шест мјесеци за правна лица и предузетнике, кориснике средстава пласираних путем финансијских посредника или директно, из средстава фондова којима управља Инвестиционо развојна банка.

Грејс период, који се може одобрити најдуже до краја године, има за циљ побољшање ликвидности привредних субјеката и ублажавање негативних посљедица пандемије на привређивање у Републици Српској.

Влада Српске се упознала са Информацијом о потреби наставка чишћења мелиорационе мреже на територији поплавног подручја Србачко-ножичке равни, Ивањаског поља и Средње Посавине, односно на територији општина Дервента, Брод, Модрича, Вукосавље, као и дијела општина Шамац и Србац.

Задужени су Министарство финансија и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске да обезбиједе неопходна средства од 3.000.000 КМ за провођење ових активности, а Јавна установа Воде Српске да проведе поступак јавне набавке.

У Информацији се истиче да је мелиорациона мрежа нераскидиви дио система одбране од поплава и да би њено неодржавање изазивало велике проблеме на објектима примарне заштите од поплава, те причинило штету на водопривредним објектима, у које је до сада уложено преко 176 милиона КМ.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о заштити од узнемиравања на раду.

Овим законом уређује се заштита од узнемиравања на раду и у вези са радом, поступак за остваривање права на заштиту од узнемиравања на раду и у вези са радом и друга питања од значаја за заштиту од узнемиравања на раду и у вези са радом.

Основни разлог за доношење закона је потпунија и свеобухватнија заштита радника и послодавца, као и других лица која су на било који начин радно ангажована, а могу бити изложена узнемиравању на раду, како у погледу дефинисања врсте и начина узнемиравања на раду и у вези са радом, тако и механизама заштите од узнемиравања.

Доношење Закона о заштити од узнемиравања на раду предвиђено је Програмом рада Народне скупштине Републике Српске за 2021. годину. Новим законом о заштити од узнемиравања на раду прописују се механизми заштите од узнемиравања на раду, садржајније и квалитетније у односу на постојеће стање.

Право на заштиту од узнемиравања на раду има уставни карактер јер се Уставом Републике Српске гарантује достојанство и сигурност, неповредивост физичког и психичког интегритета човјека, његове приватности и личних права, као и то да нико не смије бити подвргнут мучењу, нечовјечном или понижавајућем поступању.

Влада Републике Српске је на данашњој сједници усвојила Информацију о потреби оснивања Средњошколског центра у Лакташима.

Влада је усвојила и Информацију о прихватању донације Министарства културе и информисања Републике Србије за реализацију пројекта ревитализације родног мјеста Бранка Ћопића у Хашанима.

Влада Српске усвојила је Годишњи акциони план спровођења Стратегије за унапређење и развој волонтирања у Републици Српској (2019-2023. године) у 2021. години.

Влада Републике Српске данас је усвојила и Информацију о реализацији Годишњег акционог плана спровођења Стратегије за унапређење и развој волонтирања у Републици Српској (2020. година).