latinica  ћирилица
17/06/2021 |  19:11 ⇒ 18/06/2021 | 07:09 | Аутор: РТРС

Завршен Самит у Анталији; Додик, Комшић и Џаферовић са Ердоганом (ВИДЕО)

Самит процеса сарадње у југоисточној Европи који је одржан у Анталији, завршен је усвајањем декларације.
Чланови Предсједништва БиХ са предсједником Турске - Фото: РТРС
Чланови Предсједништва БиХ са предсједником ТурскеФото: РТРС

У декларацији је пружена подршка европској перспективи региона, јачању међусобне сарадње, али и идеји о "малом шенгену".

Ипак, ни овај састанак лидера региона није протекао без дипломатских скандала. Како је за РТРС рекао српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је једини од тројице чланова Предсједништва учествовао на Самиту, предсједница самопроглашеног Косова Вљоса Османи лобирала је у свом обраћању лидере земаља учесница у процесу да признају једнострано проглашену независност Косова.  То је послије за РТРС потврдила и предсједница Владе Србије Ана Брнабић.

Овим Приштина поново крши Вашингтонски споразум којим се обавезала да ће зауставити кампању лобирања за признања, као што се и Србија обавезала да неће лобирати да земље које су такозвану косовску независност признале, то признање повуку.

Данас су одржани и састанци на маргинама. Чланови Предсједништва БиХ састали су се са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом. Уочи тог састанака, Додик је рекао да ће турског предсједника питати да ли је Турска на страни само једног народа у БиХ.

Фото: РТРС

Након самита у Анталији почиње Дипломатски форум. Овај догађај Турска организује први пут, а циљ је да понуди нову платформу за разговор о кључним дипломатским проблемима. О бројним темама у оквиру 15 сесија разговараће више од 10 шефова држава и више од 40 шефа дипломатија.

Није предвиђено да након форума буде објављен неки заједнички документ, али је то добра прилика за састанке на маргинама. План је био да се чланови Предсједништва састану са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом. Он је тражио тај разговор, али је питање хоће ли се десити због густог распореда и обавеза које сутра имају чланови Предсједништва БиХ.