latinica  ћирилица
17/06/2021 |  20:53 | Аутор: СРНА

Чланови Предсједништва разговарали са Ердоганом о унапређењу сарадње

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић честитали су предсједнику Републике Турске Реџепу Тајипу Ердогану на успјешној организацији Самита Процеса сарадње у југоисточној Европи /СЕЕЦП/.

Предсједник Турске изразио је задовољство успјешним исходом Самита, који ће, како је нагласио, имати позитиван учинак на унапређење сарадње између земаља југоисточне Европе.

- У срдачном разговору саговорници су потврдили добре и пријатељске односе између БиХ и Републике Турске, који представљају добру основу за развој и унапређење односа на свим пољима. Посебна пажња је посвећена јачању економске сарадње, гдје се очекује значајно повећање трговинске размјене, нарочито након потписивања Споразума о слободној трговини између двије земље - саопштено је из Предсједништва БиХ.

У саопштењу се истиче да је на састанку констатовано да је уговорно регулисање односа између БиХ и Републике Турске на изузетно високом нивоу, чему свједоче и бројни потписани споразуми и пројекти сарадње у области инфраструктуре, грађевинских пројеката, саобраћају и промоцији страних инвестиција.

- Посебан фокус је био на убрзању активности на реализацији пројекта ауто-пута Сарајево-Београд-Сарајево, који ће допринијети значајном унапређењу економије БиХ. Саговорници су поновили посвећеност и подршку интензивирању билатералних односа и регионалне сарадње, кроз бројне пројекте и иницијативе, а на добробит и унапређење стандарда свих грађана - истиче се у саопштењу.

На састанку је било ријечи и о тренутној ситуацији када је ријеч о борби против пандемије вируса корона, негативним ефектима на економски, социјални и здравствени аспект живота те имунизацији становништва.

Чланови Предсједништва БиХ захвалили су предсједнику Турске на континуираној помоћи и донацији 30.000 вакцина за БиХ.