latinica  ћирилица
18/06/2021 |  06:58 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Додик на дипломатском форуму у Анталији (ВИДЕО)

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик учествује на дипломатском форуму у Анталији. О бројним темама у оквиру 15 сесија разговараће више од 10 шефова земаља и више од 40 шефова дипломатија.
Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Планирано је да се српски члан и Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и друга два члана Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић састану са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом.

Усвајањем Декларације завршен је Самит процеса сарадње у југоисточној Европи. Пружена је подршка европској перспективи региона, јачању међусобне сарадње и идеји о "малом Шенгену".

Додик рекао је да БиХ има статус протектората међународне заједнице и упитао како, као таква, може да се креће ка европским интеграцијама.

Истакао је и да је веома важно да се у региону шири свијест о поштовању Дејтонског споразума, те да Србија и Хрватска преузму улогу коју имају као потписнице овог споразума и одговорност за његово спровођење и имплементацију. Када је ријеч о НАТО-у, Додик је подсјетио да БиХ није интегрисана у овај савез, нити има намјеру да буде.

- БиХ је одлучила да не прејудицира то рјешење и да ће бити потребно да се о томе одлучује, ако икада дође до тога, поново у БиХ. Дакле, нема претходно донесене одлуке на ту тему. Изненађује да се БиХ нашла као тема на самиту НАТО-а, кад није чланица нити аспирант за чланство - истакао је Додик за нашу телевизију.

У Анталији су чланови Предсједништва БиХ са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом разговарали о убрзању активности на реализацији пројекта аутопута Сарајево-Београд-Сарајево те јачању економске сарадње.

Предсједавајући и српски члан учествуј