latinica  ћирилица
19/06/2021 |  12:13 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Стиже топлотни талас наредних дана

Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске издао је упозорење на изражени топлотни талас од 20. до 24. јуна, који ће условити врло високе дневне температуре ваздуха.
Врућине - Фото: илустрација
ВрућинеФото: илустрација

Како су навели, у наредном периоду бићемо под утицајем термобаричког гребена са југа уз притицање веома топлог ваздуха са југа Африке.

- Пред нама је изражени топлотни талас који ће условити врло високе дневне температуре. У већини предјела ће бити прва два дана од 28 до 32 степена, на југу и сјеверу око 35 степени, затим од 30 до 35/36 степени на југу и сјеверу, локално до 38 степени.

Највише температуре се очекују у уторак и сриједу, уз прави топлотни удар.

На сјеверу и југу и ноћне температуре ће бити високе око и мало изнад 20 степени, дакле биће присутна у тим предјелима тропска ноћ - наведено је у ванредном метеоролошком билтену.

Даље се наводи да ће након тога јачати јужно висинско струјање и продубљавање висинске долине у западном Медитерану, уз притицање мање топлог ваздуха. На тај начин ће од петка (25.јуна) бити прекинут период врло високих температура, мада ће и након тог датума оне остати високе и љетне.

Стога, како су закључили - потребно је прилагодити активности температурној ситуацији, која за дјецу и старије значи избјегавање изласка напоље у натоплијем дијелу дана, адекватно одијевање, лагана ођећа, свјетли материјали, адекватна заштита од сунца и његовог УВ зрачења које ће бити високо, те редовна хидратација.

Истовремено, Федерални хидрометеоролошки завод БиХ издао је наранџасто упозорење због високих дневних температура.

Упозорење се односи на период од 21. до 25. јуна од 12 до 17 часова.