latinica  ћирилица
19/06/2021 |  18:25 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Малине из Српске препознатљиве на европским трпезама (ВИДЕО)

Широм Српске почела је берба малине, а произвођачи су задовољни, јер нема проблема с пласманом и откупном цијеном.
Малине - Фото: РТРС
МалинеФото: РТРС

Бојан Бундало из Бањалуке, на три хектара, већ 16 година производи малине. Овогодишњи први урод је убрао и већ сада са сигурношћу каже да је квалитет плода врхунски. Због лошијих временских прилика очекује мањи принос али то што убере, неће имату проблем да прода.

Претходних година бројни проблеми пратили су малинарство - од ниске откупне цијена, болести засада, па до лошег рода. Многи су и одустали од производње малина. Међутим, прилике су се побољшале, тако да они који су остали у овом узгоју могу профитирати. Међу њима је и Бојан.

Бојан Бундало каже да је раније откупна цијена била око 1,5 КМ, а берачу се по килограму плаћало 80 фенинга, што је одвраћало малинаре од производње. Истакао је и да је била присутна масовна појава декласираног садног материјала.

Док је узгој малина у бањалучкој регији у повоју, у Семберији је ова култура слабо заступљена, иако постоје добри предуслови за њену производњу. Тек је десетак произвођача озбиљније кренуло у ову производњу. Један од њих је и Славица Љубинковић из Драгаљевца.

Она је истакла да је овогодишњи род првокласан и да је малина здрава. Очекује да ће приспјети за брање за три-четири дана ако се задржи топло вријеме са високом температуром. Славица се нада да ће имати приносе од тону на својој парцели, с обзиром да је плод нешто ситнији и истиче да је задовољна откупном цијеном.

Нагласила је и да јој је веома важно што се близини налази хладњача која ће откупити сав овогодишњи род. Прије пет година Миодраг Цвјетиновић изградио је хладњачу у коју је уложено милион и по марака, капацитета 700 тона замрзнуте робе. Све производе пласира на тржиште Њемачке и Француске.

Цвјетиновић очекује да ће род бити 1,5 тона по дунуму. За сада дају аконтацију од 3 КМ и сматрају да ће цијена до краја бербе бити од 4 до 4,20 КМ.

Малина представља перспективну културу у Републици Српској. Како би пружили помоћ и подршку узгајивачима малина, из ресорног министарства формирали су премије према очекиваној цијени малина на тржишту. Сви произвођачи који се налазе у систему премија добили су исту цијену подстицаја, а која је ове године 10 фенинга, због цијене малина на тржишту од око 4 КМ по килограму.

- Премија не може бити различита када је у питању било која врста за било које подручије, можда у неким општинама имају интерес па додјељују подршку или неке новчане износе за неке своје стратешке производе. Али, оно што се мора нагласити, по Министарству премија је јединствена и она је таква за сваког произвођача - рекао је Саша Лалић, Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде .

Малина произведена у Републици Српској, скоро је у потпуности извозно оријентисана. На тржишту је Европске уније, као и Србије, која такође пласира наше воће у друге земље. Цвјетиновић истиче, да ако посједујете све потребне сертификате и квалитет робе - није проблем наћи се на тржишту Европске уније.