latinica  ћирилица
20/06/2021 |  17:45 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Стотине милиона КМ уложене у здравство (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић посјетили су данас Болницу "Свети Врачеви" и Дом здравља у Бијељини.
Болница "Свети врачеви" - Фото: РТРС
Болница "Свети врачеви"Фото: РТРС

Предсједница и премијер захвалили су здравственим радницима на пожртвованости коју су показали од почетка пандемије.

Иако је тренутна епидемиолошка ситуација под контролом, најављена су нова улагања у опремање здравствених установа како би биле спремне да се суоче са свим изазовима.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је поносна на све што су током пандемије урадили здравствени радници, али и на све што је Влада Српске урадила интервенишући брзо, будући да су стотине милиона КМ дате за здравствени сектор у условима у којима је цијели свијет размишљао шта даље и да ли ће бити новца за било шта.

Предсједница је, након посјете Дому здравља у Бијељини, рекла да је подршка, осим здравству, ишла и привреди, локалним заједницама, те да је Република на тај начин показала колико може.

Фото: РТРС

- Наравно да сте ви у ово тешко вријеме били најдоминантнији и сви смо гледали у вас и покушавали да вам читамо лица када нешто не можете или не смијете да нам кажете. Са друге стране, институтције су показале свој капацитет који треба да покажу озбиљна друштва. Поносна сам на Републику Српску и што сваки пут кад је криза велика или мала покажемо да смо добри и солидарни и можемо више него што смо мислили - рекла је она.

Фото: РТРС

Предсједница Српске је изразила задовољство што широм Српске постоје нови болнички објекти, који су у ово вријеме много значили.

- Сад је на реду вакцинација. Сада идемо да мотивишемо људе да се вакцинишу. Трка је у цијелом свијету око вакцина и многи моћнији имају и много више проблема него ми по том питању - рекла је она.

Фото: РТРС

Предсједница је истакла да жели да вјерује да ће пред крај ове године све бити другачије и да ће се у нову годину ући са неким бољим бројевима и ситуацијом, али са више вјере.

- Морамо вјеровати у Републику Српску, јер то је једино што нам даје оквир и гаранцију. Ако данас нешто недостаје - биће сутра, ако нисмо набавили данас - набавићемо сутра. Битно је да смо заједно и кад је добро и кад је тешко - нагласила је она.

Фото: РТРС

Захваливши се здравственим радницима за пожртвованост, предсједница Цвијановић је поручила да институције то цијене, као и грађани.

Она је изразила задовољство што се сада могу планирати неке нове активности.

- Биће још изазова, нажалост, такав је живот. Али све то можемо савладати - поручила је предсједница Српске.

Фото: РТРС

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да је Српска обезбиједила 1,2 милионљ вакцина за своје грађане.

Он је истакао да је поносан на чињеницу да је здравствени систем Српске успио да превазиђе све недаће пандемије вируса корона и да је "једна мала Република, захваљујући здравственим радницима, постала велики џин".

- Не желим да дијелим лекцију да ли је неко више, а неко мање терета поднио. Ми смо радили свој дио посла, а ви свој. Успјели смо скупа и то је најважније - рекао је Вишковић.

Он је изразио жаљење за сваким изгубљеним животом, али истакао да је поносан на чињеницу да је здравствени систем Српске, коју, како је рекао, са свих страна покушавају да омаловаже и да је нема, успио све да превазиђе.

Наводећи да епидемиолошка ситуација данас више него добра, каже Вишковић, Српска се спрема за наредне дане.

- И даље улажемо у капацитете, кисеонички развој, у све ствари које треба да кажу да је корона иза нас - рекао је Вишковић.

Фото: РТРС

Директорка Дома здравља Бијељина Данијела Ђукин рекла је да је ова здравствена установа све вријеме имала подршку републичких институција.

- Иако смо установа на нивоу града, без помоћи републичких институција не би могли. Наш Дом здравља први је почео са вакцинацијом у Српској и са данашњим даном је више од 13.00 ванцинисаних и рекацинисаних, што је за сваку похвалу - рекла је Ђукинова.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

РТРС/СРНА