latinica  ћирилица
22/06/2021 |  09:58 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

НСРС о регистру лица осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе

У Бањалуци је у току редовна сједница Народне скупштине Републике Српске.
НСРС - пренос уживо - Фото: РТРС
НСРС - пренос уживоФото: РТРС

Пренос на РТРС плусу и нашем порталу.

 

Народна скупштина Републике Српске је по хитном поступку размотрила Приједлог закона о измјенама Закона о локалној самоуправи.

Овим актом је прописано да се до 31. децембра 2021. године продужи рок за примјену одредбе о изрицању новчане казне за прекршај одговорног лица у органу јединице локалне самоуправе, због неизвршавања обавезе смањења броја запослених у градској/општинској управи.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић је, образлажући измјене овог закона који се по хитном поступку разматра у Народној скупштини, рекла да је прописано да се њима продужава рок органима јединице локалне самоуправе ради усклађивања броја запослених у градској, односно општинској управи са одредбама поменутог акта до 31. децембра.

Сједница је почела посланичким питањима. Пред посланицима је био Приједлог закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута Бањалука-Приједор по хитном поступку.

Приједлогом закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута Бањалука-Приједор у дужини од 42 километра уређује се посебан поступак експропријације непокретности ради изградње ауто-пута као пројекта од посебног значаја за Републику Српску.

Министарка финансија Зора Видовић истакла је током Актуелног часа да је у првих шест мјесеци ове године у Српској од директних пореза прикупљено милијарду и 254,5 милиона КМ, што је више за 17 одсто у односу на исти период прошле године.

Видовићева је навела и да је ове године од јануара до априла извоз порастао за 24,9 одсто, те да се биљежи покривеност увоза извозом од 81,9 одсто, што је највећи проценат откад се то мјери.

Министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић рекао је током Актуелног часа да би припремни радови за изградњу аеродрома у Требињу требало да почну до краја ове године.

Министар правде Антон Касиповић рекао је да Влада Српске зна шта треба да ради да би пословање јавних предузећа било што боље, те да ће бити тражена оптимална рјешења на том плану.

У складу са допуњеним дневним редом, Скупштина би по хитном поступку требало да разматра и Приједлог закона о измјенама Закона о локалној самоуправи, те Приједлог закона о измјени и допуни Закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце  по хитном поступку.

Пред посланицима ће бити и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о тржишту хартија од вриједности, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о судској полицији Републике Српске, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске, те Извјештај о раду Министарства унутрашњих послова Републике Српске за 2020. годину.

Народна скупштина Републике Српске требало би данас да разматра Приједлог закона о студентском стандарду, чији је циљ стварање једнаких услова и шанси за студенте у Српској.

Посланици би требало да разматрају Приједлог измјена и допуна Закона о управљању отпадом, по хитном поступку, и Приједлог закона о стратешком планирању и управљању развојем у Републици Српској.

На дневном реду је и Нацрт закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину - приједлог Клуба посланика СНСД-а.