latinica  ћирилица
22/06/2021 |  16:50 | Аутор: СРНА

Шуме Српске: Продаја шумских сортимената врши се на основу потписаних уговора

Јавно предузеће Шуме Републике Српске саопштило је да продају шумских дрвних сортимената врши на основу потписаних уговора и да нису тачни наводи у медијима о намјештању продаје трупаца подобнима.
Шуме Републике Српске -
Шуме Републике Српске

Из овог предузећа истичу да продају врше на основу потписаних уговора, а у складу са извршењем Производно-финансијског плана за текућу годину и расположивим количинама шумских дрвних сортимената.

Поводом медијских навода у вези са протестима радника предузећа Савокс Милићи, који доводе у питање политику продаје у овом предузећу, из Шума Српске истичу да је компанија Савокс дугогодишњи купац сортимената Јавног предузећа.

- У том периоду смо имали коректну сарадњу и евентуалне проблеме око испоруке рјешавали смо заједнички, а количина уговорена са поменутим купцем за ову годину износи 11.500 метара кубних трупаца четинара - наводи се у саопштењу.

Из Шума Српске су навели да је ријеч о купцу који има потребе за изузетно квалитетним трупцима смрче прве квалитетне класе и до 60 одсто, те што мање треће класе у односу на укупну уговорену количину.

- Ово истичемо из разлога што је пракса да се са купцима потписују уговори гдје је омјер прве, друге и треће класе 30 – 40 – 30 процената - наводи се у саопштењу.

Додаје се и да је проценат испоруке овом купцу мањи због лоших временских услова који су директно утицали на смањену производњу у претходном периоду.

- Шумским газдинствима наложено је да ураде план сустизања отпреме како би се до краја текуће године у потпуности реализовали потписани уговори - наводи се у саопштењу.

Из предузећа Шуме Српске су демантовали и медијске наводе да предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић врши било какав притисак на ово предузеће у смислу фаворизовања појединих купаца.

- Предсједник Владе Српске константно инсистира на подједнакој испоруци сортимената свим купцима и што бржем рјешавању проблема када дође до истих - наводи се у саопштењу.

Поједини медији пренијели су да су јутрос радници фабрике за производњу монтажних кућа и столарије компаније Савокс из Милића протестовали због недостатка сировина, те обуставе производње.