latinica  ћирилица
22/06/2021 |  18:39 | Аутор: СРНА

Списи предмета ратних злочина нису предати српским тужиоцима

Мисија за владавину права на Косову и Метохији саопштила је да није предала списе предмета ратних злочина почињених на Косову и Метохији српским тужиоцима, као што то тврди бивши судија Еулекса Малком Симонс.
Еулекс полиција на Косову (Фото: AP Photo/ Zveki/ Sputnik) -
Еулекс полиција на Косову (Фото: AP Photo/ Zveki/ Sputnik)

Из ЕУЛЕКС-а је саопштено да се ова мисија никада није одрекла извршног овлашћења над истражним списима и предметима ратних злочина, те је током свог мандата настојала да осигура одговорност за ратне злочине почињене на Косову и Метохији.

У саопштењу се појашњава да Мисија није могла послије преноса овлашћења на приштинске органе јуна 2018. године да настави да води истраге о ратним злочинима које су починила лица која не живе на Косову и Метохији и за која се зна да живе у централној Србији.

- Важећи косовски закон није дозвољавао могућност суђења у одсуству. У својим напорима да обезбиједе одговорност за ратне злочине које су наводно починили појединци за које се вјерује да су изван Косова, Еулексови тужиоци повремено су дијелили информације о тим особама са тужилаштвима других јурисдикција, укључујући, али без ограничења, и тужилачке власти Србије - истичу из ЕУЛЕКС-а.

У саопштењу се подсјећа да су Еулексови тужиоци у складу са косовским законом, до јуна 2014. године, размјењивали информације и пружали помоћ српским властима, у присуству косовских тужилаца, у неколико случајева ратних злочина.

- Између 2014. и 2018. године, како се мандат Мисије мијењао, ова пракса је постепено прекинута - наводи се у саопштењу.

У свим овим околностима, тврде из Еулекса, сарадња са српским властима је довела до првостепеног суђења у којима је девет оптужених проглашено кривим за извршење ратних злочина над цивилима.

- Сарадња са српским властима је утемељена на релевантним одредбама важећег Закона о кривичном поступку самопроглашеног Косова, као и на прописима који регулишу међународну правну сарадњу у кривичним стварима - истичу из ЕУЛЕКС.

У саопштењу се напомиње да су током овог периода сарадње сви оригинални досијеи о ратним злочинима остали у посједу Еулекса, а затим су предати косовским властима након завршетка извршног мандата Еулекса.

- До децембра 2018. године, ЕУЛЕКС је косовским властима доставио 495 полицијских списа предмета за организовани криминал, 434 полицијска списа предмета ратних злочина, списе случајева несталих особа, списе предмета којима је управљао само Еулекс и више од 1.400 списа тужилаштава - наводи се у саопштењу.