latinica  ћирилица
22/06/2021 |  18:47 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Карићева у Бањалуци са Станивуковићем; Ћосић: То није корак напријед (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић састао се са градоначелницом Сарајева, Бењамином Карић. Кажу да су разговарали о сарадњи.
Станивуковић и Карић (фото: Град Бањалука) -
Станивуковић и Карић (фото: Град Бањалука)

За Станивуковићевог колегу из Источног Сарајева Љубишу Ћосића посјета Карићеве није никакав корак напријед.

Позива градоначелника Бањалуке да када посјети Сарајево нека стане пред Вијећницу, да види како се осјећа као човјек из Републике Српске, као Србин када његов народ квалификују злочиначким и агресорским.

Загрљаји и пољупци Станивуковића и Карићеве на сусрету су окарактерисали као историјска прекретницу јер се на званичан састанак градоначелника два највећа града чекало се 27 година.

- Ми не желимо да прошлост и различита размишљања о многим темама кваре нашу будућност - рекао је Станивуковић.

- Ми стављамо иза себе различитости и све оно што би могао бити камен спотицања - додала је Карић.

Карићева је величала љепоте Бањалуке и Сарајева, као два града која ће БиХ у најбољем свјетлу представљати Европи и свијету, али Републику Српску нити једном није споменула.

Можда зато јер је већ на почетку мандата већ у априлу, одбила сарадњу са граничним градом из Српске. Након што је градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић затражио скидање спомен-плоче на градској вијећници у Сарајеву, на којој се српски народ декларише као злочиначки, Карићева је јасно рекла – док сам ја на челу Сарајева, плоча неће бити скинута. Зато и чуди, каже Ћосић, чињеница да први човјек Бањалуке позива Карићеву у посјету.

- Он очигледно њој прича причу коју жели да чује, а с друге стране би било добро кад буде ишао у посјету Сарајеву да обиђе мало улицу Васе Мискина односно Ферхадије, да дође пред Вијећницу да погледа те табле и да га питамо како се као човјек и Србин из Републике Српске и као грађанин једне земље осјећа када његов народ квалификују као злочиначким и агресорским - нагласио је Ћосић.

На пресуду генералу Ратку Младићу Карићева је ликовала. Чак је организовала уживо праћење пресуде, управо иза врата Вијећнице.

Подржала је и срамну резолуцију о Сребреници која је изгласана у Парламенту Црне Горе.

Из Клуба одборника СНСД-а јасно су поручили градоначелнику и свима: "Нећемо допустити да други пишу српску историју и одлучују о њеној будућности".

- Ставови гостију као што је Карићева нису подржани у Републици Српској и сматрају се директним ударом на институције Републике Српске, њеног становништва, сваког борца одбрамбено-отаџбинског рата, породица које су у протеклом рату изгубиле своје ближње, те сваког дјетета којем смо дужни рећи истину о пропаганди коју Сарајево пласира о српском народу - рекао је одборник СНСД-а у Скупштини града Бањалука Бојан Пећанац.

Представници борачке популације питају-ако је до састанка и требало доћи, морало се разговарати о проблемима Срба у Сарајеву којих у том граду скоро да више и нема.

- Много људи се жали да не може да дође у посјед своје имовине, свједоци смо и данас паљења и рушења кућа, узурпирања имовине, немогућности обиљежавања значајних датума гдје би требали да одамо пошту својим сународницима страдалим у одбрамбено-отаџбинском рату као што истовремено други народи имају право и могућност и нису ометани да то ураде на територији Републике Српске - истакао је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

- Које братимљење Сарајева и Бањалуке? Које Бањалуке, је ли оне "агресорске"? Је ли братимљење "геноцидаша" са "финим" Сарајевом, толико "финим" да су у вријеме рата имали 126 логора за Србе. То Сарајево послије рата не дозвољава нам ни да послије 26 година мирно прођемо Добровољачком улицом и положимо ружу, да не говорим да поставимо плочу недужно убијеним војницима ЈНА - нагласила је предсједница Удружења жена жртва рата Српске Божица Живковић Рајилић.

А имала је Карићева времена за умивање на чесми коју је у њој част Станивукловић поставио у центру града крај споменика бана Милосављевића. Чак је и пожурио с радовима само да се покаже пред својом гошћом из Сарајева.

Имао је Станивуковић простора да у свој распоред убаци сарајевску делегацију, али није било термина за сусрет са дјецом с Космета који су стигли у Српску.