latinica  ћирилица
22/06/2021 |  19:11 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Скупштина усвојила извјештај предсједника Србије о Космету (ВИДЕО)

Скупштина Србије усвојила је извјештај предсједника Србије Александра Вучића о преговорима с Приштином у којем је истакао да није потребан замрзнут конфликт, већ да народ жели преговоре.
Народна скупштина Србије (Фото: instagram.com/ buducnostsrbijeav) -
Народна скупштина Србије (Фото: instagram.com/ buducnostsrbijeav)

Каже да Срби не треба да траже правду и смислен одговор на питање како је Албанцима на Косову и Метохији дато право на самоопредјељење, а Срби у Републици Српској, међународним уговором дефинисаном територијом, немају то право.

Вучић је рекао да из Републике Српске постављају питања зашто вриједе једна правила за Косово, а друга за Српску, да Албанци на Косову и Метохији имају право на самоопредјељење, а Срби у Српској немају и по којем је то принципу међународног права?

Од политичара из међународне заједнице нема смисленог одговора на то и неће га ни бити, рекао је Александар Вучић.

Додаје да Срби неће добити смислене одговоре ни правду, већ требају да гледају себе и колико могу да учине за себе.

- Не дирамо у БиХ, поштујем је разумијемо све, милион пута сам то поновио и пред Додиком и Жељком и свима, шта да им одговорим, шта да кажем тим људима. Један од највећих европских државника је рекао, једини који је рекао све си у праву, али мораш да разумијеш да је ситуација другачија и мораш да имаш прагматичан приступ, земља ти иде добро напријед, чувај земљу и не улази даље у то. Кажем им да то и радим али им кажем по ком принципу неко има право, а неко други нема право, вјерујте ми нема одговора - каже Вучић.

Дијалог са Приштином је једино могуће рјешење питања Косова, сматра Вучић. Београд је скоро све испунио из Бриселског споразума, а Албанци само 6 од 15 тачака, а о формирању Заједнице српских општина више не желе ни да говоре.

- Једина тема је била када ћете да признате независност Ккосова, а оно што је поклон од нас да ћемо ми да признамо Србију. Ја сам неколико минута то пажљиво слушао . Курти се окренуо и пет пута поновио када, када , онда сам му мирно рекао никада - додао је Вучић.

Вучић је рекао да Приштина улаже у војну опрему и обуку, а западне земље благонаклоно на то гледају јер Косову третирају као суверену и независну државу супротно међународним правним актима и резолуцији 1244.

- За бригу је тренд који показује да поједине земље запада желе да их додатно наоружају, додатно опреме па се питате због чега то радите? Они питају због чега то ви радите , али ми имамо право на то - истакао је Вучић.

Још једном је Вучић поновио да је једино могуће рјешење компромисно рјешење, али шта је то не зна.

- Мали смо да можемо да одређујемо Америци, Француској, Њемачкој, али смо довољно велики да можемо себе да штитимо од понижења - поручио је Вучић.