latinica  ћирилица
23/06/2021 |  17:00 ⇒ 17:03 | Аутор: СРНА

Одаловић: Брисел и Вашингтон да изврше притисак на Приштину по питању несталих

Предсједник Комисије Владе Србије за нестале Вељко Одаловић рекао је да Београд очекује да Брисел и Вашингтон изврше притисак на Приштину по питању несталих.

Одаловић је оцијенио као шокантну изјаву премијера самопроглашеног Косова Аљбина Кутија да Приштина неће дозволити претресање локација на Космету, гдје се према претпоставкама налазе остаци убијених Срба.

- Очекујемо да ће сви контакти међународне заједнице који обавјештавају Комисију за нестала лица имати довољно снаге да приморају Приштину да разговара о тој теми у јулу, када се дијалог настави - рекао је Одаловић на трибини у Београду коју је организовало Удружење породица косметских страдалника поводом 23 године од бруталног мучења и убиства Срба у Гњилану.

Он је нагласио да се још трага за 1.639 несталих на Космету, од чега је 570 Срба и других неалбанаца, али и Албанаца који су Србији пријавили нестанак чланова породице.

Према његовим ријечима, у рејону Гњилана трага се за још 39 људи, преносе београдски медији.

- У том дијелу Косова и Метохије постојала су 143 илегална затвора, гдје су Срби мучени и убијани. Ми смо све доказе дијелили са тужиоцем и затражили претрагу Ливочког језера. Управо то мало језеро не би требало да представља проблем за претрагу. При свему што се тражи без нашег присуства, коришћена је метода која није поуздана, Београд је понудио помоћ која није прихваћена - рекао је Одаловић.

Он је подсјетио да је недавно завршена претрага локације Кижевак код Рашке и да би идентификација посмртних остатака који су тамо пронађени требала да буде завршена у јулу.

- Не постоји алтернатива и ниједан други механизам или магични штапић. Мора се ићи темељно, стрпљиво од локације до локације, од информације до информације, од гроба до гроба да би се постигао циљ који би умирио породице - рекао је Одаловић.