latinica  ћирилица
23/06/2021 |  18:59 ⇒ 24/06/2021 | 09:03 | Аутор: РТРС

Срби избјегли из Сарајева разочарани Станивуковићем (ВИДЕО)

Дан након пријема, који је за градоначелницу Сарајева организовао Драшко Станивуковић у Бањалуци, Срби избјегли из Сарајева разочарани су, јер није разговарано о њима. Станивуковић под тепих гура отворена питања и води рекламну политику, упозоравају посланици и борци коју су Српску одбранили.
Станивуковић и Карић (фото: Град Бањалука) -
Станивуковић и Карић (фото: Град Бањалука)

Станивуковићева рука пријатељства Сарајеву гажење је преко још отворених рана између Срба и Бошњака, сматра посланик СНСД-а у Народној скупштини, Срђан Мазалица. Сарадња није проблем, каже Мазалица, да управо градоначелница Сарајева није ту сарадњу одбила и то експлицитно и без изузетка. Спомен-плоча о Србима агресорима на Вијећници и даље стоји, а одбијени су захтјеви Срба за спомен-обиљежјем у Добровољачкој. И ту није крај.

- И отворене ране и питања су гурање злочина над Србима под тепих, помен убијеним припадницима ЈНА у Добровољачкој, 140 логора за Србе, 280 несталих, натписи на школама, улицама доказаним фашистима из Другог свјетског рата - истиче Мазалица.

А о проблемима сарајевских Срба на састанку није разговарано, каже Станивуковић, декларишући се као модеран Србин.

- Ја заговарам идеју модерног Србина, који је свјестан своје прошлости, поштује своју прошлост. Ако смо превише оптерећени прошлошћу онда никад не можемо да погледамо у данас и сутра - рекао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

А народ који не зна своју прошлост, не разумије садашњост и нема будућност, давно су оцјенили историчари.
Станивуковић повлачи саморекламне потезе недорасле политике, сматра Сњежана Новаковић Бурсаћ, предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ. Позива Станивуковића да објасни грађанима Бањалуке коју ће корист имати од састанка.

- Је ли било приче о томе шта ће јучерашња гошћа урадити како би се Српској православној цркви вратила имовина у центру Сарајева, и о томе да се промијени назив Улице Зелених беретки у којој се налази сједиште Митрополије дабробосанске, као и имена бројних других улица у Сарајеву чији називи вријеђају српски народ - поручила је Новаковић Бурсаћ.

Поруке састанка не одражавају интерес Републике Српске, а поготово не сарајевских Срба, упозоравају из борачких организација. Политичког Сарајева се, кажу, прошлост итекако тиче. Али њихова, српску и не спомињу. Тако ни Карићева Републику Српску није споменула ниједном у свом јучерашњем обраћању, а у просторијама Градске управе уклоњена је и застава Републике Српске. То је понижење за борце који су крвљу бранили Српску, изричит је ратни командант Војске Републике Српске, Младен Маринковић. Додаје, Сарајево то никада не би урадило.

- Њима је постављена спомен обиљежје гдје год су страдали. Из тог разлога и саме власти и представници заједничких институција из реда српског народа морају да буду оштрији и да уз помоћ међународне заједнице траже метод реципроцитета - истакао је Михајло Парађина, члан Скупштине Борачке организације Републике Српске.

Станивуковић је, у духу модерног српства, у част градоначелнице Сарајева отворио чесму. У центру Бањалуке, уз споменик бану Милосављевићу који је Бањалуку препородио.

- Бањалука је позната по томе да свако диже споменике гдје жели, без гласања НСРС. Постављање чесме у њену част јер је само дошла да се услика са градоначелником Бањалуке. Можда смо требали и трг да назовемо по њој, улицу? - пита се Данијел Симић, оснивач портала Фронтал.рс.

С друге стране, "мултиетничко" Сарајево будућност гради на измијењеној прошлости, у којој Срба нема ни у називима улица. Сарајево и Бањалука, кажу они који су посљедњи рат добро осјетили, никада нису били, нити су исто. Док у граду на Врбасу није било ниједног логора, у Сарајеву их је било чак 126.