latinica  ћирилица
23/06/2021 |  19:15 ⇒ 24/06/2021 | 07:31 | Аутор: РТРС

У Српској врхунац топлотног удара (ФОТО/ВИДЕО)

У Републици Српској данас и сутра врхунац је топлотног таласа! Извјесно је да је пред нама још једна тропска ноћ.
Врућине-Бања Лука - Фото: РТРС
Врућине-Бања ЛукаФото: РТРС

Термометар у овим тренуцима показује високих 32 степена. Најтеже је данас било онима који су радили на отвореном, па због тога и апел ресорног министарства послодавцима да своје раднике поштеде у најтоплије доба дана. Љекари препоручују да, сви који могу, не излазе из куће од 10 до 17 часова. У амбуланте породичне медицине многи су се јавили због малаксалости, мучнине, главобоље, па и опекотина. Пијте што више течности, пазите на исхрану, а хронични болесници да воде рачуна о узимању терапије! И држите се хладовине!

Како не би угрозили здравље радника, још једном апел послодавцима!

-Апелујемо да послодавци изврше прерасподјелу радног времена - ротација послова, избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана од 11.00 до 15.00 часова, увођење додатне радне снаге код екстремних услова, осигурање одговарајуће расхлађене просторије за одмор, ношење лагане заштитне одјеће и обуће - истакли су у министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Грађани широм Српске, спас од врућине потражили су на базенима и ријекама. Међутим, рекреација у води носи са собом и значајне здравствене ризике. Зато треба послушати савјете за безбједно купање током тропских дана!

-Не треба нагло ући у воду. Треба што чешће користити тушеве, не долазити пуног стомака. Исто тако и алкхол представља ризик на овим температурама - рекао је Мирослав Мишковић, координатор за рад Спасилачке службе.

Практично, тек улазимо у налет тропског таласа, упозоравају метеоролози.

-Највише температуре очекујемо данас и сутра, а можемо рећи да ти апсолутни максимуми су врло близу свих температура које тренутно имамо. Дакле, веома топао, врућ дио јуна - поручује метеоролог Игор Ковачић.

Морамо бити веома опрезни, и избјегавати нагле промјене температуре!

Господска-Бања Лука

-Сигурно да ћемо расхладити возило за пар степени, односно просторију, али да треба управо избјегавати ту, па онда изаћи на 35 степени на сунце и стајати на сунцу. Сигурно је да ни најздравији неће поднијети добро - рекао је Никола Шобот, специјалиста кардиолог Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Опрез и у саобраћају! Из Ауто-мото савеза Републике Српске, савјетују возачима да због веома високе температуре ваздуха, избјегавају путовања у најтоплијем дијелу дана, опрезно возе и поштују саобраћајне прописе.