latinica  ћирилица
25/06/2021 |  07:46 ⇒ 15:02 | Аутор: РТРС

И данас метеоаларм, могуће невријеме

Наранџасти метеоаларм упаљен је данас за подручје Вишеграда, Тузле, Сарајева и Мостара због екстремно високе температуре ваздуха, али и могућег невремена, пљускова, грмљавине и града мјестимично, док је за остале крајеве на снази жуто упозорење.
Врелине - Фото: илустрација
ВрелинеФото: илустрација

Највиша дневна температура данас се очекује на подручју Мостара, између 36 и 39 степени Целзијусових у периоду од 12.00 до 17.00 часова, због чега је издато наранџасто упозорење.

И на подручју Сарајева данас је на снази наранџасти метеоаларм због највише дневне температуре између 34 и 37 степени Целзијусових, али и и жуто јер се очекује грмљавина, а локално је могућа и појава града.

На подручју Вишеграда наранџасти метеоаларм упозорава на највишу температуру која ће бити већа од 35 степени Целзијусових, осим на планинама, а жути метеоаларм на могућу грмљавину.

На подручју Приједора, Бањалуке и Фоче данас је на снази жути метеоаларм због максималне температуре ваздуха од 32 до 35 степени, осим на планинама, али и због очекиване локалне грмљавине.

За подручје Требиња жуто упозорење је на снази само због највише температуре ваздуха до 35 степени Целзијусових.

Наранџасто упозорење значи да је вријеме опасно и да су прогнозиране опасне временске појаве, које су таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

Жуто упозорење значи да вријеме може бити потенцијално опасно. Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез.

Противградна превентива Републике Српске спремна је за противградно дејство јер су за данас и сутра најављене временске непогоде.