latinica  ћирилица
27/06/2021 |  11:35 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Обиљежено 29 година од операције "Коридор" (ФОТО/ВИДЕО)

У Дугој Њиви код Модриче обиљежено је 29 година од операције Коридор, којом је послије 42 дана прекинута копнено-ваздушна блокада, те спојени источни и западни дијелови Републике Српске и омогућена веза са Србијом.
Дуга Њива - Фото: РТРС
Дуга ЊиваФото: РТРС

Обиљежавању су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министар Душко Милуновић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, али и чланови Мото-клуба "Ноћни вукови".

На данашњем обиљежавању у Дугој Њиви представљена је и реплика униформе ВРС.

Дуга Њива

Операцију "Коридор", чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Предједница Српске Жељка Цвијановић је истакла да је снага Републике Српске у јединству. 

- Жељели су да погнемо главу! Ми то никада нисмо радили! Показали смо да и у овој кризи, али и раније за вријеме тешких поплава, као и за вријеме велике свјетске економске кризе, да можемо да останемо на ногама. Увијек смо ишли напријед и грабили према циљу - нагласила је Цвијановић.

Одлука о пробоју Коридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се деблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било око милион и по становника.

- Желим да вас подсједим на цинизам и понашање међународне заједнице, која се оглушила да пружи и дозволи хуманитарну помоћ. А, резултат тога био је смрти 12 беба у Бањалуци. Морали су да изгубе битку са животом само зато штио им нису хјели допустити да дође кисеоник у Бањалуку. Шта су та дјеца била крива? - запитао се Радован Вишковић, премијер Српске.

Цвијановић, Вишковић и Јеринић

- Ово је једно од четири света мјеста српског народа. Морамо чувати и бранити Републику Српску, и сјећати се оних који су живот дали у одбрани Српске - нагласио је Јовица Радуловић, начелник Модриче.  

Зоран Тегелтија

- Када смо сложни, можемо ријешавати и највеће проблеме, а све то можемо црпити из велике операције "Коридор '92" - нагласио је Миломир Савичић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Жељка Цвијановић

У операцији "Коридор 92" погинуло је 413 бораца, а 1.918 је рањено.

Литургија у манастиру Светог великомученика кнеза Лазара, Дуга Њива

У манастиру Светог великомученика кнеза Лазара у Дугој Њиви одржана је света литургија коју је служио архијерејски намјесник добојски Мирко Николић са свештенством Српске православне цркве са подручја Модриче и Добоја.