latinica  ћирилица
28/06/2021 |  18:39 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

Кустурица: Видовдан - идеја која спаја

Прослављени српски и свјетски редитељ Емир Кустурица истакао је данас у Андрићграду да је Видовдан, поред наших осјећања поводом тог празнка, и идеја која спаја.
Кустурица у Андрићграду - Фото: СРНА
Кустурица у АндрићградуФото: СРНА

- Идеја о великим подухватима везана је за Светог Вида или Видовдан када је 2014. године прослављен свечаним отварањем Андрићград. Тада практично на територији гдје живи српски народ није било другог обиљежавања тог значајног даатума за нашу историју и нашу културу - рекао је Кустурица на свечаности поводом уручења награде Миовану Данојлићу.

Кустурица је истакао да је прије 10 година, када се слушао београдски Симфонијски оркестар заједно са багерима, мало ко вјеровао да ће тандем Додик и Кустурица извести један авантуристички подухват и на језичку земље који спаја Рзав и Дрину направити дјело које ће послије тога угостити највеће писце у свијету и културним програмима оживјети идеју о Видовдану.

- Бијели Вид, како је Свети Вид назван раније, заправо је западног поријекла, само што се на Западу престао да слави. Међутим, ми смо ту славу пратили као судбину, као идеју која нас је често у историји водила у велике побједе, оне које нису биле планиране а које су биле величанствене - рекао је Кустурица, идејни творац Андрићграда.

Он је нагласио да је жеља да Андићград одрже не само посјете које чине туристичке групе, него умјетници који у град од камена долазе по велике награде.

- Ми смо до сада "Великој књижевној награди - Иво Андрић" дали један потпуно интернационални ниво, упоређујућу свјетску литературу са домаћом. Нама је велика част што је данас са нама, према мом дубоком увјерењу, највећи живи српски писац Милован Данојлић - истакао је Кустурица.

Након обраћања Кустурица је великом писцу и академику Миловану Данојлићу уручио престижно признање "Велику награду Иво Андрић", коју додјељује Андрићев институт.