latinica  ћирилица
28/06/2021 |  17:43 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Данојлићу уручена "Велика награда Иво Андрић" (ВИДЕО)

Српском академику и књижевнику Миловану Данојлићу у Андрићграду је данас уручена "Велика награда Иво Андрић".
Милован Данојлић - Фото: РТРС
Милован ДанојлићФото: РТРС

Ово престижно признање које додјељује Андрићев институт Данојлићу је припало за животно дјело и књижевно стваралаштво које представља допринос књижевности и култури уопште.

Награду је уручио прослављени српски и свјетски режисер Емир Кустурица, који је истакао да је Данојлић највећи српски живи писац.

Данојлић је захвалио за ово велико признање.

- За нас који смо се књижевним радом почели бавити средином 20. вијека, Иво Андрић је био мјера одговорности - истакао је Данојлић.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, обраћајући се присутнима на Тргу Николе Тесле, изразио је задовољство боравком у Андрићграду и присуством овој манифестацији, наводећи да је Видовдан датум и празник који је Србе од 1389. године до данас спојио кроз бројне догађаје, побједе и поразе, подсјећајући да се српски народ увијек борио за слободу.

Подсјетио је да је Видовдан 2014. године свечано прослављен отварањем Андрићграда.

- Овдје се увијек добро осјећам - рекао је Додик.

Вечерас је у Андрићевом институту, у оквиру Видовданских свечаности, отворена изложба Државног архива Србије "Србија и Срби - трајање и памћење", чији су аутори Јелица Рељић, Александар Марковић и Мирослав Перишић.

На Византијском тргу откривен је споменик блаженопочившем патријарху српском Павлу, аутора Љубомира Лацковића.