latinica  ћирилица
29/06/2021 |  22:16 ⇒ 30/06/2021 | 00:19 | Аутор: СРНА

Небензја: Именовање Шмита нелегитимно и опасно

Русија није сагласна са именовањем Кристијана Шмита за новог високог представника, које није легитимно и могло би угрозити све позитивно до сада постигнуто у БиХ, изјавио је на сједници Савјета безбједности руски амбасадор у УН Василиј Небензја.
Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја - Фото: Screenshot
Амбасадор Русије при УН Василиј НебензјаФото: Screenshot

- Именовање није легитимно, нити има политичку подршку за одржавање мира, водиће у хаос и уништиће све позитивно у посљедњих 25 година. Јесмо ли хтјели овај сценарио кад смо потписали Дејтон? - упозорио је он.

Он је на сједници током које се расправља о стању у БиХ рекао да Шмит наводно постављен јер процес није био транспарентан.

- Нисмо сагласни са потврдом именовања Шмита, процес је иначе транспарентан, логичан, уз сагласност БиХ, а онда иде резолуција Савјета безбједнсти УН. Ништа од тога се није десило, потпуно друга слика - нагласио је он.

Он је истакао да Управни одбор Савјета за спровођење мира није ништа потврдио, те Савјет безбјдности УН није узео у обзир сатвове Русије и БиХ у вези са овим питањем

- Компромиси су важни за Савјет безбједности, а овдје се избјегавала дискусија о именовању и раду високог представника - указао је Небензја.

Руски амбасадор је истакао да да не треба заборавити да само људи БиХ држе суверенитет и да они треба да одлучују, а не било какав високи представник.

Повезане вијести:

Амбасадор Русије: Турковићева не говори у име свих народа у БиХ