latinica  ћирилица
29/06/2021 |  23:26 ⇒ 30/06/2021 | 00:18 | Аутор: СРНА

Амбасадор Русије: Турковићева не говори у име свих народа у БиХ

Амбасадор Русије у БиХ Василиј Небензја изјавио је да министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић нема законито право да говори у име сва три народа у БиХ пред Савјетом безбједности, већ да је изнијела лично мишљење.
Руски амбасадор у УН Василиј Небензја - Фото: Screenshot/YouTube
Руски амбасадор у УН Василиј НебензјаФото: Screenshot/YouTube

Он је поставио питање да ли изјаве Турковићеве одражавају став оба ентитета БиХ или је то њено лично мишљење - на које има право - и да ли је оно што она говори координисано са Предсједништвом БиХ и на који начин.

- Добили смо писмо од предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика у којем се наводи да немате законито право да говорите у име свих страна - нагласио је Небензја.

Према његовим ријечима, одредбе Дејтонског споразума налажу да спољна политика буде заједничка одговорност у БиХ и да мора бити координисана.

- Ако то није случај све што сте рекли може се сматрати вашим личним виђењем, а не позицијом БиХ - рекао је руски представник.

На питање Турковићеве да ли Небензјине изјаве одражавају став Русије, руски амбасадор је нагласио да су све то ставови Руске Федерације и руског предсједника Владимира Путина.

Министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић изјавила је пред Савјетом безбједности УН у Њујорку да још није вријеме за затварање ОХР.

У свом говору Турковићева је рекла да се БиХ радује дану када ће се моћи затворити ОХР, али да тај дан још није дошао јер нису испуњена пет плус два услова и циља за то.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је раније писмо амбасадору Естоније, која предсједава у Савјету безбједности УН, а у којем га је упознао о чињеници Турковићева нема овлаштење да се обрати на сједници овог тијела УН, гдје ће једна од тема бити оставка Валентина Инцка на мјесто високог представника.

У Кабинету српског члана и предсједавајућег Предсједништва речено је да је Додик већ упутио писма министрима иностраних послова чије државе су чланице Савјета безбједности УН и Савјета за спровођење мира у којем их је упознао о Анексу 10 Дејтонског мировног споразума који прописује процедуре за именовање високог представника.

Повезане вијести:

Небензја: Именовање Шмита нелегитимно и опасно