latinica  ћирилица
10/07/2021 |  17:49 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Злочини над Србима у Подрињу без казне - сјећање на жртве (ФОТО/ВИДЕО)

У Братунцу је данас одржана Централна комеморација за 3.267 Срба, убијених током протеклог рата у Сребреници и околини.
Братунац-централна комеморација за 3.267 Срба - Фото: Тwitter
Братунац-централна комеморација за 3.267 СрбаФото: Тwitter

28. дивизија тзв. Армије БиХ, у првим ратним годинама, готово свакодневно је упадала у српска села у околини овог града. Убијали си цивиле, старце, жене и дјецу, а куће палили.

У знак сјећања на страдале, на градском гробљу код Спомен крста служен је парастос и положени вијенци.

Породице, пријатељи присјетили су се убијених Срба Сребренице, Братунца и околине. Убијених се присјетио и Брано Вучетић коме су муслиманске формације побиле комплетну породицу.

- Мени су побили читаву породицу само зато што су били Срби и тако се звали. Мене су са девет година одвели у логор и дан-данас осјећам посљедице - прича Вучетић.

Славки Матић злочинци су убили двије кћери и мужа. Нису имали милости ни према женама, прича Славка. Тај дан муслимани из Сребренице убили су 68 мјештана Бјеловца.

- Чула сам оно њихово "алаху екбер"....оне су биле испред куће, убијене су на прагу - присјећа се Славка дана који јој је трајно обиљежио живот.

Оно што су муслимани из Сребренице учинили српском народу у Подрињу зове се геноцид који је започет у Другом свјетском рату, а настављен у Одбрамбено-отаџбинском, истакли су из органиције породица погинулих.

Предсједница Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић рекла је да злочини над Србима Подриња имају све елементе геноцида.

За бројне масовне злочине над Србима, које су муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића починиле од 1992. до 1995. године, још нико није одговарао.

Начелник општине Братунац Срђан Раникић каже да се српске жртве на све начине покушавају минимизирати и да то не смијемо да дозволимо.

Протјерано је и етнички очишћено готово педесет села, па и само градско језгро Сребренице, а људи су убијани само зато што су носили српска имена.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић да је страдање српског народа у Подрињу у минулом рату остало некажњено, док се Србима суди и за командну одговорност.

Фото: СРНА

Говорећи о правди за српске жртве, Вишковић је рекао да ту судови и правда можда имају неке друге аршине, те да ће данашњи скуп злочинце подсјетити на њихова надјела.

- Гдје су данас овдје са нама они који нам тако широкогрудо нуде помирење, да заборавимо и праштамо? Немам ништа против тога, ни као човјек, ни као борац, што ће они сутра бити у Поточарима, на то имају право, али гдје вам је образ да не дођете данас у Братунац и поклоните се српским жртвама - нагласио је Вишковић.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић рекао је да скоро цијели свијет хоће да понизи и заборави српске жртве, али да је свијест српског народа о страдању јача од заборава.

Фото: СРНА

На градском гробљу служен је парастос за све страдале, а вијенце на Спомен крст су положили представници републичких институција, Владе Републике Српске  руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, гости из Црне Горе, организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата и бројне друге делегације.